sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Specialistii au descoperit cum ne influenteaza gandurile viata

Distribuie:

Publicat:

Gandurile ne creeaza realitatea insa cum se intampla, mai exact, asta? Ei bine, Candace Pert, renumit profesor de cercetare in domeniul neurologie, a incercat sa explice acest fenomen. Asadar, Candance a studiat indeaproape neuropeptidele, pe care le-a numit “moleculele emotiilor”. Peptidele sunt parti minuscule de proteine. Stim deja ca proteinele sunt primele forme vii de pe Terra. Peptidele constituie un manunchi de legaturi dintre 10 si pana la 100 amino-acizi. Daca numarul de amino-acizi depaseste 100, atunci este vorba de polipeptide, iar daca este vorba de mai mult de 100 de amino-acizi, vorbim deja despre proteine.

Pana la acest moment s-au identificat deja 90 de neuropeptide, asociate cu schimbari de dispozitie, sistemul nervos, dereglarile hormonale si sistemul imunitar. Printre acestea s-au descoperit si neurotransmitatori care duc informatia de-a lungul sinapselor pana la sistemul nervos. Asadar, putem spune ca peptidele sunt reprezinta substanta informationala. Alte peptide cunoscute sunt endorfinele (le stim sub numele de “hormonul fericirii”), insulina (responsabila cu nivelul de zahar din sange) ori serotonina.

Exista 20 de amino-acizi in corpul uman, dintre care 9 sunt esentiali, ceea ce inseamna ca nu pot fi produsi de organismul uman si trebuie sa ii aducem prin alimentatie. Prima peptida, secretina, a fost descoperita in intestine. Aceasta descoperire i-a lasat muti de uimire pe specialisti intrucat acestia erau siguri ca toate functiile psihologice sunt realizate prin impulsuri electrice trimise de la creier catre sistemul nervos.

Toate neuropeptidele au o structura moleculara asemanatoare, ceea ce inseamna ca difera numai din punct de vedere al fortei cu care oscileaza moleculele. Neuropeptidele sunt cameleonice, avand capacitatea de a-si schimba structura in functie de anumite ganduri si emotii pe care le avem.

In functie de gandurile si emotiile pe care le avem, anumite neuropeptide apar in creier si in sistemul nervos, creind o retea intre inte si corp. Reteaua complicata si complexa constituita intre celule, neutrotransmitatori, neuropeptide, hormoni, sistemul imunitar, sange si nervi are nevoie de o armonizare perfecta pentru ca noi sa fim sanatosi si echilibrati.

Candance Pert descrie misterioasa energie care conecteaza mintea si emotiile de corp ca fiind un flux informational liber, purtat de biochimia emotiilor: neuropeptidele si receptorii acestora. Cortisolul secretat de-a lungul perioadelor stresante joaca un rol esential in slabirea sistemului imunitar. Schimbarile la nivelul structurii neuropeptidelor joaca un rol important in lipsa activitatii sistemului imunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img