vineri, 19 aprilie, 2024

SPECTACULOS! CONSTRUCTII incredibile amplasate in puncte-cheie ale MARILOR CLADIRI din Iasi. Amanunte despre DISPARITIA lor – FOTO

Distribuie:

Publicat:

O fila mai putin cunoscuta din istoria Iasului este legata de patru cladiri monumentale si istorice, amplasate in zone esentiale pentru urbe • Doar cei initiati, specialistii sau foarte putini dintre iesenii interesati de trecutul fostei capitale a Moldovei mai cunosc povestea • In prim-plan se afla cladirile: Gara Mare, Palatul Postei de pe strada Cuza Voda, Palatul Roznovanu (astazi sediul Primariei – n.r.) si Cazarma Militara din Copou • Concret, toate acestea ar fi trebuit sa aiba, in turnurile lor, orologii pentru masurarea timpului

Doar cei initiati, specialistii sau foarte putini dintre iesenii interesati de trecutul fostei capitale a Moldovei mai cunosc povestea. In prim-plan se afla cladirile: Gara Mare, Palatul Postei de pe strada Cuza Voda, Palatul Roznovanu (astazi sediul Primariei – n.r.) si Cazarma Militara din Copou.

Toate acestea ar fi trebuit sa aiba, in turnurile lor, orologii pentru masurarea timpului. Pe acest plan, chiar la finalul anului trecut, Ioana Cosereanu, licentiata în Litere, si dr. ing. Monica Nanescu, expert muzeograf si coordonatoarea Muzeului Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi, au publicat o lucrare intitulata "Cadrane, ceasuri si orologii". Aici, un capitol aparte tine de "Orologii disparute sau care nu au fost montate vreodata".

"La Gara din Iasi, construita in 1870, este un edificiu ridicat in stil gotic venetian. Aici, in partea centrala a fatadei prevedea ca in ogiva principala (arcul ascutit ca modalitate de sustinere a boltii unei constructii de stil gotic – n.r.) sa fie amplasat un ceas cu cadranul transparent", arata cele doua cercetatoare.

Cu toate acestea, chiar daca un "ornicu transparentu poate sa vada trecatorii in strada mare, la magazia ornicarului S. Grumberg", date despre orologiul destinat Garii Mari nu s-au gasit pana acum.

Pe de alta parte, intre 1953 si 1954, cladirea Garii a fost consolidata, construindu-se un locas si mai sigur pentru un nou orologiu. A fost montat si a ramas la Gara pana la cutremurul din 1977. "Locasul orologiului devine nesigur pentru conservarea mecanismului, iar dupa 1990 este demontat, dupa care dispare fara urme", se arata in lucrarea semnata de Nanescu si Cosereanu.

De la Orologiul Palatului Postei la orologiul Cazarmei Militare din Copou

Despre alte trei orologii arata cercetatorii ca ele sunt legate de Palatul Postei de pe strada Cuza Voda, Palatul Roznovanu (astazi sediul Primariei – n.r.) si Cazarma Militara din Copou.

"Posta Veche sau Casa Bals-Strurdza (ce a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XIX-lea – n.r.) a avut un orologiu care a fost vazut functionand generatii dupa generatii pana la inceperea lucrarilor de restaurare din 1990, data dupa care a disparut… Date avem si despre orologiul de la Palatul Roznovanu, actual sediu al Primariei si care a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si restaurat intre anii 1830 si 1833 de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Miropolitana. Aici, este un locas unde ar fi trebuit sa fie amplasat un orologiu, insa, informatii despre acesta, daca a fost montat sau nu, inca nu s-au gasit", se mai arata in lucrarea "Cadrane, ceasuri si orologii", aparuta la Junimea.

n final, este analizat si edificiul Cazarmii Mari din Copou, constructie inceputa de domnitorul Grigore Al. Ghica, la 22 iunie 1852. Cladirea principala in forma actuala a fost realizata abia in toamna anului 1880 dupa proiectul arhitectului roman P.A. Tebal. Astfel, pe fatada corpului central poate fi vazut cadranul unui ceas, dar despre care nu se stie daca a avut un mecanism montat care sa fi functionat.

"Imaginea urbana a orasului pastreaza si amintirea altor cladiri care au avut orologii, precum Biserica Manastirii Dancu (amplasata in zona Teatrului National de astazi – n.r.) care nu mai exista, presupunem ca orologiul ei a disparut in momentul demolarii acesteia, dar si case boieresti care, conformandu-se modei timpului lor, au avut montate pe fatade orologii, si acestea disparute odata cu edificiile care le gazduiau", conchid in carte Nanescu si Cosereanu.

Primul turn cu orologiu din Tarile Romane, amplasat la Trei Ierarhi  

Un alt detaliu in completare la preocuparile de masurare ale timpului, pe micastraduta Trei Ierarhi, cea care delimiteaza faimoasa manastire ridicata de domnitorul Vasile Lupu si vechea catedrala catolica, se afla, pana acum peste doua secole, un turn monumental care adapostea primul orologiu din Tarile Romane.

"Manastirea Trei Ierarhi, ctitoria lui Vasile Lupu, inchinata chiar de acesta la Muntele Athos, avea initial o incinta fortificata. Principala cale de acces in interior era dinspre Ulita Mare, pe sub bolta unui masiv turn de piatra, care a fost construit, potrivit pisaniei, in 1638. Inca de la zidirea sa, turnul adapostea un orologiu, cel mai vechi mecanism de acest fel cunoscut in Tarile Romane. Ceasornicul este amintit pentru prima data la 1640, in insemnarile lui Achacy Taszycki, secretarul unei solii poloneze aflate in trecere prin Iasi. Sub camaruta din turn in care era instalat orologiu era incaperea in care se aflau cele opt clopote ale bisericii… Prin bataia clopotelor, implinirea orelor putea fi vestita pe un spatiu mult mai larg decat centrul orasului, nefiind necesar un contact vizual cu cadranul orologiului", arata cercetatorul Sorin Iftimi in lucrarea sa intitulata "Cercetari privitoare la bisericile iesene".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img