News Flash:

Spitalele au deficit de personal, dar nu au posturi libere

25 Noiembrie 2015
1328 Vizualizari | 1 Comentarii
Zeci de medici si asistente medicale din spitalele vasluiene vor sa plece sa munceasca in strainatate. Satui de umilinta pe care trebuie sa o suporte in unitatile medicale din tara si de sistemul romanesc de sanatate, care este tot mai bolnav de la un an la altul, oamenii in halate albe parasesc unitatile medicale si merg sa munceasca pe bani mai multi si in conditii decente.

De la inceputul anului, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui au fost depuse un numar de 60 de solicitari pentru eliberarea cetificatelor de conformitate, care le permite cadrelor medicale sa profeseze in strainatate. „Noi eliberam aceste certificate in baza unei aprobari de la Ministerul Sanatatii. Acolo se intocmesc aceste certificate, care mai apoi sunt trimise la noi, iar noi le dam beneficiarilor”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu. Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, au depus astfel de cereri 45 de asistente medicale, noua medici,cinci farmacisti si un kinetoterapeut, care cel mai probabil, urmeaza sa plece sa munceasca in spitale din state ale Uniunii Europene. Judetul Vaslui nu are medici destui, dar nici posturi pentru cei care vor sa lucreze in sistem. Aproape o mie de absolventi de Medicina n-au posibilitatea sa-si practice meseria, din cauza numarului prea mic de posturi din spitale.


Daca autoritatile nu vor gasi rapid o solutie, tinerii medici vor alege sa plece in strainatate, avertizeaza profesorii universitari. 4.301 absolventi de Medicina au sustinut in acest an examenul de rezidentiat. Pentru 979 dintre acestia nu exista locuri sau posturi libere ca sa profeseze. Locurile si posturile sunt stabilite de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Directiile de Sanatate Publica. Problema numarului insuficient este de mai bine de cinci ani. Potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor, doua treimi dintre viitorii medici au inceput facultatea cu gandul sa-si practice meseria in strainatate. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0921 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035108 (s)