News Flash:

Spitalul Municipal de Urgenta Barlad- FOCAR DE INFECTIE

28 Martie 2014
2337 Vizualizari | 0 Comentarii
Un pacient de 53 de ani (Viorel B.), cu tuberculoza activa, a stat timp de mai multe saptamani in saloane comune la Spitalul Municipal de UrgentaElena Beldiman Barlad, fara ca medicii sa aiba habar ca acesta sufera de o boala infectioasa care se transmite extrem de usor.

Bolnavul a fost internat la inceputul anului si a fost operat in regim de urgenta de ulcer gastric perforat. Postoperator a prezentat supuratii puternice si nu a putut fi lasat la domiciliu. A stat in salon cu alti pacienti operati si a fost plimbat prin sectii pentru consulturi interdisciplinare. „Ulterior interventiei chirurgicale s-a ridicat suspiciunea de TBC si medicul curant a cerut radiografia pulmonara si examen de specialitate. Boala a debutat in spital din cauza bagajului de afectiuni adus de acasa. Imediat ce a fost pus diagnosticul am declansat ancheta epidemiologica”, a declarat, pentru „Adevarul”, medicul epidemiolog Gabriela Danis, purtatorul de cuvant al spitalului.

 Diagnosticul de tuberculoza a fost pus la sfarsitul lui februarie. Ancheta epidemiologica a fost demarata la jumatatea lunii martie. Personalul medico-sanitar care a luat contact cu bolnavul de TBC a intrat in panica. „Noi am solicitat ancheta epidemiologica pentru ca asa ni s-a parut firesc sa se faca. Bolnavul nu a purtat masca si a stat in acelasi salon cu alti pacienti. I-am schimbat pansamentul zilnic, a fost curatat, schimbat”, a declarat un cadru medical, pentru ziarul „Adevarul”, sub protectia anonimatului.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui nu a fost sesizata cu privire la riscul unei epidemii de tuberculoza in sectoarele fiirbinti ale spitalului barladean. „Nu am fost sesizati de spital. Am cerut detalii si am fost informati ca este un singur pacient. Ancheta epidemiologica se desfasoara conform ordinului Ministerului Sanatatii. Cand sunt 3 cazuri diagnosticate in acelasi loc se considera focar si atunci sunt obligati sa ne anunte si preluam ancheta”, a declarat, pentru „Adevarul”, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Seful sectiei Chirurgie, Vasile Vasiliu, medicul curant al pacientului si chirurgul care l-a operat pe barbatul cu tuberculoza, a refuzat sa comenteze: „Avem purtator de cuvant. Datele medicale ale pacientilor sunt confidentiale. Am facut si eu testele ca toti ceilalti colegi”. Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru bacilul de tubercul) este boala infectioasa provocata de diferite tipuri de microbacterii. De obicei ataca plamanii dar si alte organe (rinichi, oase, piele etc). Se transmite prin aer. Cele mai contagioase forme sunt cele asimptomatice si latente. Lasata netratata, tuberculoza omoara peste 50% din persoanele infectate.

elena beldiman barlad tbc dsp vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0998 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029361 (s)