miercuri, 24 aprilie, 2024

Spray-ul nazal poate crea dependență? Explică dr Yasser Aboudan

Distribuie:

Publicat:

 Utilizați medicamentele din sfera ORL doar la sfatul medicului și doar pe durata indicată de specialist.

Cine se confruntă cu rinite sau sinuzite frecvent știe cât de sâcâitor este să ai nasul înfundat. Și multe dintre aceste persoane dețin chiar o colecție de spray-uri nazale pe care le apelează la nevoie. Ai spune că e banal un spray ce ajută nasul să se desfunde și ce permite căilor respiratorii să respire corect. Însă chiar și spray-ul nazal poate da dependență. Am dezbătul subiectul cu dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL.

CSÎD: Spray-ul nazal reprezintă un risc de dependență?

Dr. Yasser Aboudan: Nu spray-ul nazal în sine reprezintă un risc de dependență, ci folosirea lui haotică, îndelungată sau fără recomandarea  medicului ORL. Spray-ul nazal asigură, în parte, confortul de a respira liber pe nas, dar numai temporar, în cazul unei afecțiuni acute/cronice, ceea ce poate conduce, desigur, la o formă de dependență, în funcție și de tipul substanței aplicate.

Folosiți spray-ul nazal poate pe perioada indicată de medicul ORL

CSÎD: Poate fi utilizat spray ul nazal pentru o perioadă îndelungată?

Dr. Yasser Aboudan: Posibilitatea folosirii spray-ului nazal pentru o perioadă îndelungată depinde întotdeauna de tipul acestuia, cum am spus și mai devreme.

CSÎD: Ce spray-uri sunt totuși benefice oricând simțim că nasul este înfundat?

Dr. Yasser Aboudan: Dacă se folosește apă de mare sau ser fiziologic, acestea pot fi administrate mai mult timp. Dar dacă se folosesc alte tipuri de spray, durata și frecvența administrării trebuie recomandate și supravegheate de către medicul ORL.

Ce reacții adverse pot aduce spray-urile nazale?

CSÎD: Poate duce la reacții adverse folosirea spray-ului nazal?

Dr. Yasser Aboudan: Singura reactie adversă care poate apărea este lipsa de confort ca urmare a dependenței și, de ce nu, amânarea tratării cauzei dificultăților de respirație. Bineînțeles, pot fi și persoane care prezinta alergii la substanțe corticosteroide, dar acestea sunt cazuri destul de rare.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img