News Flash:

SRI, la 24 de ani - sprijinirea combaterii coruptiei si actiuni vizand siguranta nationala

25 Martie 2014
2047 Vizualizari | 0 Comentarii
SRI aniverseaza, miercuri, 24 de ani de existenta, activitatea Serviciului fiind legata, in ultima perioada, de sprijinirea combaterii coruptiei si de asigurarea unui climat de securitate la nivelul societatii, inclusiv prin implicarea in cazuri intens mediatizate precum cel al "mafiei carnii".

 Serviciul si-a anuntat, in mai multe randuri, chiar prin vocea directorului institutiei, George Maior, preocuparea legata de combaterea coruptiei, calificata drept "o amenintare la adresa securitatii nationale, pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei, creeaza dezechilibre in societate si frustrari".

"Dincolo de faptul ca Serviciul Roman de Informatii este o institutie pivot a securitatii nationale, noi avem o cooperare deosebita cu Directia Nationala Anticoruptie, pentru ca, si la nivel de lege dar si in felul in care percepem noi securitatea nationala, coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale. Sa ne intelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o amenintare pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei, creeaza dezechilibre in societate si frustrari, si prin aceasta securitatea nationala a statului este amenintata", a spus George Maior, in februarie 2014, la prezentarea raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe 2013.

Serviciul a sprijinit realizarea unor anchete de catre DNA in cazuri intens mediatizate legate de combaterea coruptiei. Un exemplu recent este legat de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si de seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, care au fost retinuti de procurorii DNA, dupa perchezitii si audieri intr-un dosar de fapte de coruptie, procurorii beneficiind de sprijinul SRI.

 Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) ", arata DNA.

Un alt caz de combatere a coruptiei la care SRI a colaborat, potrivit unui anunt oficial, a fost cel in care doi satmareni au fost retinuti, pe 17 martie, fiind acuzati ca au pretins 3 milioane de lei unuia dintre furnizorii de carbune ai CET Oradea pentru a interveni pe langa fostul ministru Daniel Chitoiu pentru deblocarea unor fonduri din care furnizorul si-ar fi recuperat contravaloarea unor marfuri livrate.

Din ancheta efectuata de catre procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea cu sprijinul SRI a reiesit ca, in iunie 2013, cei doi au pretins administratorului unei firme oradene, denuntator in cauza, suma de trei milioane de lei, invocand o influenta asupra fostului ministru al finantelor Daniel Chitoiu, cu promisiunea ca il vor determina pe acesta sa deblocheze fonduri pentru Electrocentrale SA Oradea (CET Oradea).

Un alt caz recent este cel al lui Constantin Stoica Marius, consilier juridic al unei firme, care l-a ajutat pe fostul ministru liberal Cristian David sa justifice o suma din declaratia sa de avere comunicandu-i datele unei persoane dispuse sa incheie in mod nereal un contract de vanzare - cumparare cu mama fostului ministru. Consilierul a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, in acest dosar procurorii DNA au primit sprijinul de specialitate al ofiterilor SRI.

De asemenea, un exemplu foarte recent fiind legat de un grup de politisti de frontiera cercetati pentru luare de mita dupa ce au ajutat mai multe persoane implicate in contrabanda cu combustibil pe Dunare. Potrivit informatiilor din dosar, politistii de frontiera au protejat mai multe persoane implicate in contrabanda cu combustibil luat de la navele care tranziteaza Dunarea, furnizandu-le informatii privind dispozitivul de patrulare al Politiei de Frontiera si circulatia navelor pe Dunare. In schimbul protectiei oferite, agentii au pretins si primit combustibil si alte produse, precum si peste de la braconierii care actioneaza in zona.

Implicarea SRI este, in unele cazuri, la granita dintre coruptie si siguranta nationala. Un exemplu amplu mediatizat este cel legat de mafia carnii, care a vizat destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, prejudiciul produs de membrii celor doua grupari fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

SRI informa, recent, ca a initiat acest caz la inceputul anului 2013, fiind vorba despre o retea de crima organizata transfrontaliera specializata in frauda fiscala de mare amploare, purtatorul de cuvant al Serviciului precizand ca subiectul viza "o chestiune de securitate nationala".

Relevanta acestui caz este legata chiar de implicarea SRI intr-un teritoriu care ar putea intra si in jurisdictia unor institutii precum cele menite sa vegheze la respectarea drepturilor consumatorilor sau la siguranta alimentatiei. Amploarea retelelor si numarul mare de consumatori expusi au fost elemente care au incadrat cazul in categoria celor care vizeaza siguranta nationala.

Presedintele Traian Basescu declara, recent, ca ANAF, OPC si ANSVSA, in loc sa fie institutii ale statului de drept, sunt ale partidelor, astfel ca sunt "evazionisti buni si evazionisti rai", iar SRI trebuie sa suplineasca functionarea acestor institutii. El a dat ca exemplu interventia SRI in "mafia carnii". "De ce a trebuit sa afle SRI si sa puna sub supraveghere o retea de carne expirata? Pentru ca OPC si ANSVSA, in loc sa fie institutii ale statului de drept sunt institutii ale partidelor", a adaugat seful statului, explicand ca, imediat ce se schimba Guvernul, sunt pusi in fruntea acestor institutii "clientii politici".

SRI a fost implicat si in subiecte care vizeaza securitatea tarii din perspectiva caracterului Romaniei de stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, un exemplu fiind cel legat de cetateanul ungar Mikola Bela, declarat indezirabil de Curtea de Apel Bucuresti. Legat de acesta, SRI a stabilit "cu certitudine" ca a avut, pe teritoriul Romaniei, activitati contrare securitatii nationale incepand cu anul 2013, potrivit purtatorului de cuvant al SRI, Sorin Sava.

"SRI a stabilit cu certitudine ca incepand cu anul 2013 cetateanul ungar (Bela Mikola - n.r.) a desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati contrare securitatii nationale de factura extremista. Aceste fapte constituie factor de risc si amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei, iar SRI a dispus informarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti cu propunerea declararii ca indezirabil a cetateanului mentionat pentru o perioada de cinci ani. SRI are in atentie toate activitatile extremiste de natura sa puna in pericol securitatea nationala a Romaniei", a declarat Sava.

SRI a fost implicat, de asemenea, in mai multe cazuri de expluzari ale unor cetateni in cazuri care reprezentau amenintari din punct de vedere terorist la adresa securitatii tarii. Un cetatean tunisian a fost declarat indezirabil in august 2013 pentru 15 ani. Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, declara, referitor la cetateanul tunisian, ca "desfasura activitati de promovare a unor curente extremist-teroriste, precum si activitati de recrutare de adepti ai Jihadului".

De asemenea, in mai 2013, doi cetateni straini au fost declarati persoane indezirabile in Romania pentru 15 ani ca urmare a implicarii in activitati de sprijin financiar si propagandistic pentru grupari de orientare jihadista care activeaza in Orientul Mijlociu. In acel context, directorul SRI, George Maior declara ca au avut loc mai multe expulzari de cetateni straini pe motive legate de fenomenul terorist, aratand ca actiunile au fost in beneficiul securitatii nationale a Romaniei.

"N-am sa intru in chestiuni operative. Au fost mai multe expulzari, intr-adevar, de cetateni, pe motivul legat de terorism. Eu cred ca este bine sa procedam asa. Intr-un regim preventiv exista si o anumita latura critica asupra acestor lucruri, in sensul ca adesea am auzit «De ce nu sunt trimisi in justitie?». Sigur ca justitia este transnationala si internationala in aceste cazuri, iar pe teritoriul Romaniei este mai bine asa sa procedam", preciza Maior.

Intrebat de ziaristi de ce au aparut, la acea data, mai "multe cazuri de terorism", Maior raspundea: "Pentru ca diversi factori au facut din aceasta amenintare o amenintare in crestere. Factori referitori la circulatia persoanelor, la circuitele financiare internationale, la modul in care Romania se implica in anumite actiuni internationale, o fac din ce in ce mai mult nu doar o tinta generica, ci o tinta explicita, si am spus si repet: incercam la nivelul serviciului si in cooperare cu alte institutii sa tinem departe de granitele tarii acest fenomen care ne poate lovi si pe noi. Si cum alte state foarte puternice cu servicii de informatii foarte puternice, cu sisteme de securitate bine puse la punct, nu au scapat de acest fenomen, nu cred ca trebuie sa fim niciun moment lipsiti de vigilenta".

In aprilie 2013 SRI a fost implicat, plecand de la o sesizare a Serviciului, intr-o operatiune a DIICOT privind o grupare de la Craiova suspectata de terorism, printre care se aflau si cetateni libanezi. Gruparea fusese monitorizata de SRI in perioada octombrie - aprilie, aceasta vizand achizitionarea de armament si munitie, dar si facilitarea tranzitului ilegal spre Germania al unui cetatean palestinian. Membrii gruparii infractionale, formate din cetateni romani si libanezi, erau cercetati de procurori pentru tentativa de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, precum si trafic de migranti.

SRI, mentioneaza pe site-ul propriu ca actiunile sale au caracter secret, protejat ca atare de lege, dar toate aceste actiuni, in legatura cu care SRI a avut o comunicare publica relizata prin comunicate de presa sau prin purtatorul de cuvant al institutiei, pot fi interpretate ca avand relevanta in climatul de siguranta al Romaniei, securitatea cetatenilor nefiind afectata.

Misiunea oficiala a SRI este legata de "protejarea valorilor democratice si promovarea intereselor nationale ale Romaniei si ale aliatilor sai pentru realizarea securitatii nationale, asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor si apararea statului de drept", domeniile vizate fiind prevenirea si combaterea terorismului, cyberintelligence, apararea valorilor constitutionale, contraspionaj, securitatea economica, amenintarile transfrontaliere si protectia informatiilor clasificate.

Serviciul Roman de Informatii isi prezinta, miercuri, bilantul pentru anul 2013, la eveniment fiind anuntata si participarea presedintelui Traian Basescu.

Mediafax.ro

sri aniverseaza dna nicusor constantinescu sri traian basescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034086 (s)