joi, 28 martie, 2024

Stare de URGENTA la Ploiesti! Sute de oameni au ajuns la spital

Distribuie:

Publicat:

Stare de urgenta declarata de primarul orasului Ploiesti.  Zeci de oameni au ajuns in ultimele zile la spital, conform Antena 3. Oamenii s-au prezentat la Urgente dupa ce au fost muscati de capuse. Municipalitatea din Ploiesti nu poate face dezinsectie si deratizare in oras din cauza ca licitatia pentru contractarea serviciilor a fost contestata in instanta. Comitetul pentru Situatii de Urgenta se va reuni in aceasta dimineata, pentru a gasi o solutie. Numai in ultimele doua luni, 130 de persoane s-au prezentat la camera de garda cu intepaturi de capusa.

CITESTE SI: Ati observat astfel de pete dupa o muscatura de capusa? Mergeti de urgenta la spital! Aveti…

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru atrage atentia asupra pericolului de a dezvolta boala Lyme. Intr-o postare pe o retea de socializare, acesta ne explica care sunt primele simptome pe care le avem atunci cand suntem la un pas de a dezvolta boala Lyme. 

''Ati observat astfel de pete dupa o muscatura de capusa? Mergeti de urgenta la spital! Aveti eritem sub forma de tinta. Este primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1000 de fete). 31 de pacienti fost diagnosticati la Iasi cu borelioza doar anul trecut.

Muscaturile de capuse pot fi periculoase. Ce trebuie sa stiti:
1. La noi capusa implicata este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate capusele sunt purtatoare de Borelia (nu toate persoanele muscate de o capusa vor dezvolta borrelioza).
2. Boala Lyme poate fi recunoscuta usor in primul stadiu.
3. Eritemul apare in cateva zile (intre 3 si 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atasare a capusei. Este rosiatic, rotund si are dimenisiuni variabile.
4. In timp acesta se extinde centrifug marindu-si suprafata. 
5. Si are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la tinta: un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata ce este si ea inconjurata de o zona rosie. In majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.
6. In aceasta etapa, infectia poate asocia si un sindrom pseudogripal manifestat prin: febra, astenie, oboseala, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflati). 
7. Chiar fara tratament eritemul migrator dispare in cateva saptamani.

Retineti:
1. Preventia boreliozei implica extragerea rapida a capusei si administrare de antibiotice.
2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.
3. Medicatia se administreaza adesea la domiciliu pentru o perioada de pana la 10-14 zile.

Si putina istorie. In 1982 Willy Burgdorfer (microbiolog american de origine elvetiana) a reusit sa identifice o spirocheta dintr-o specie de capuse care se dovedea a fi implicata intr-o misterioasa epidemie ce afectase populatia orasului Lyme din statul american Connecticut.
Desi in orasul Lyme populatia a fost afectata in special de fenomene cutanate si articulare (poliartrita, spondilita, sacroileita), notiunea de Lyme nu se limiteaza doar la descrierea de artroborelioza, ci include pe langa fenomenele autoimune si pe cele de afectare neurologica progresiva.'' se arata in postarea de pe Facebook a medicului Tudor Ciuhodaru. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img