miercuri, 17 aprilie, 2024

Statele baltice şi Polonia au discutat, la o întâlnire în Letonia, despre situaţia securităţii la graniţa de est a UE

Distribuie:

Publicat:

Miniştrii Afacerilor Externe şi ai Apărării din statele baltice şi Polonia au discutat, la o întâlnire în Letonia, despre reacţia comună la ameninţările convenţionale şi hibrid de la graniţele lor, relatează luni DPA.

Regiunea resimte un "deficit de securitate", de la Varşovia şi până la Tallinn, a declarat luni la Riga ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

"Ne confruntăm cu ameninţări hibrid fără precedent, începând cu deturnarea de avioane civile şi terminând cu împingerea forţată a unor valuri de migranţi la graniţele noastre", a spus el.

Cele trei ţări baltice – Letonia, Lituania şi Estonia – şi Polonia au făcut apel la UE şi NATO să fie unite în faţa asaltului de migranţi de la graniţa cu Belarusul şi a manevrelor militare majore ruso-belaruse supranumite Zapad.

Guvernele din Lituania, Polonia şi Letonia îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că aduce la graniţa externă a UE, într-un mod organizat, refugiaţi din regiuni aflate în criză.

Lukanşeko a anunţat la sfârşitul lunii mai că ţara sa nu îi va mai împiedica pe migranţi să călătorească spre UE, ca răspuns la înăsprirea sancţiunilor Uniunii Europene, potrivit Agerpres.ro.

Lituania, Polonia şi Letonia se confruntă cu un val de migranţi din Orientul Mijlociu la frontierele lor cu Belarus. Prin urmare, toate cele trei ţări au declarat stare de urgenţă, pentru a putea să controleze mai bine frontiera.

"Totuşi, este îngrijorător faptul că regimul belarus nu renunţă la aceste tactici", a spus ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau.

"Prin urmare, suntem pregătiţi să ne confruntăm că o presiune şi mai mare a migraţiei. Ne bazăm pe sprijinul fiecărui stat membru al UE", a declarat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img