News Flash:

Statul a facut in ultima luna cinci controale la platforma de explorare a gazelor de sist la Pungesti

3 Iunie 2014
2013 Vizualizari | 0 Comentarii
Cinci controale au avut loc, in ultima luna, la platforma de explorare a gazelor de sist de la Silistea - Pungesti, unde Chervon isi desfasoara primele operatiuni din Romania, reprezentantii companiei petroliere spunand ca nu au primit niciun fel de sanctiune.

 La o luna de la inceperea explorarii gazelor de sist la Silistea - Pungesti, conducerea Chevron Romania sustine ca s-au desfasurat cinci controale ale autoritatilor locale sau nationale la platforma de foraj, respectiv de la Protectia Mediului, Administratia Apelor si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Potrivit managerului de tara al companiei Chevron Romania, Thomas Holst, institutiile care au fost in control au constatat ca operatiunile de foraj se desfasoara in siguranta, fara a pune in pericol mediul sau populatia din zona, si nici pe salariatii care-si desfasoara activitatea pe platforma de explorare.

"S-a implinit o luna de cand am demarat forajul de explorare la situl din Silistea, comuna Pungesti, perioada in care am primit cinci vizite ale autoritatilor locale sau nationale, din domeniul Protectiei Mediului, al Administratiei Apelor si al Inspectoratului de Munca. In urma acestor vizite, autoritatile au constatat ca operatiunile Chevron se deruleaza in conformitate cu aprobarile primite, fara niciun fel de incidente de munca sau de mediu. De cand am inceput amenajarea santierului, am acumulat 181 de zile fara incidente si continuam asigurarea masurilor necesare pentru a ne atinge obiectivul de zero incidente pana la sfarsitul lucrarilor. Ii reasigur pe locuitorii din Pungesti ca nu a existat niciun pericol de mediu, intrucat Chevron si contractorii sai aplica cu strictete toate standardele de siguranta specifice industriei extractive. Totodata, masurile noastre de protectie a muncii au ca rezultat sanatatea deplina a tuturor muncitorilor de pe santierul din Silistea. Principiul Chevron pe care il aplicam in fiecare moment este "In siguranta sau deloc””, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul de tara al companiei Chevron Romania, Thomas Holst.

La inceputul lunii mai, compania Chevron a demarat lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale. Activitatile de foraj, realizate de firma Dafora Medias, au inceput la cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasata sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafata probe de roci care, ulterior, vor fi analizate in laborator.

Sonda de explorare a gazelor de sist este amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri. Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa este transportata cu cisternele si depozitate in rezervoarele amplasate in incinta platformei betonate.

Forajul de la Silistea - Pungesti se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor localnicilor.

Societatea Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

pungesti silistea pungesti administratia apelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1303 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041721 (s)