marți, 19 martie, 2024

STATUL da bani de STUDII copiilor. Cine si cum poate primi 500 de euro

Distribuie:

Publicat:

Copiii romani nascuti dupa data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o suma reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro. Acesti bani ar fi trebuit deja sa fie platiti, in scop educational, conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, adica dupa 9 februarie 2011, insa inceperea platilor a fost amanata prin Ordonanta de Urgenta dupa 31 decembrie 2016. Cum pana la acea data guvernul nu a stabilit o noua amanare, copiii pot incepe sa primeasca banii pentru educatie, alocati din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
 
Statul s-a angajat sa acorde, in scop educational, 500 de euro pentru fiecare copil nascut, dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, adica dupa 9 februarie 2011. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, dupa ce implinesc varsta de 16 ani, potrivit articolului 356 din Legea Nr. 1/2011 – Legea educatiei nationale. Desi ar fi trebuit acordati din 2013, termenul a fost amanat prin OUG pana in 31 decembrie 2016.

Potrivit legii, statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia.

Suma se depune intr-un cont de depozit, denumit in continuare cont pentru educatie permanenta, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.

Parintii copilului, contribuabili, pot directiona in contul respectiv un procent de pana la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, in conditiile legii, si pot depune sume in acest cont. Pentru sumele depuse in cont se plateste dobanda anual la o rata a dobanzii stabilita prin ordin al ministrului Finantelor Publice. Dobanzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img