joi, 25 aprilie, 2024

Statul prelungit in picioare este mai periculos decat munca la birou

Distribuie:

Publicat:

Munca la birou care presupune petrecerea unui timp prelungit pe un scaun accelereaza procesul de imbatranire, creste riscul de cancerdiabet si boli de inima, dupa cum arata un studiu recent realizat, citat de publicatia britanica DailyMail. 

Pentru a contracara aceste efecte, specialistii sustin ca ar trebui sa facem sport. Insa, o alta cercetare realizata si publicata in The Annals of Internal Medicine, arata ca nici macar sportul nu ne poate ajuta daca stam prea mult timp pe scaun. Cea mai buna solutie pe care o propun specialistii este aceea de a te asigura ca faci pauze dese, la fiecare 30 de minute. Ei au constatat ca in cazul in care facem pauze la fiecare 30 de minute si ne miscam putin, riscul de deces prematur scade foarte mult.

Un alt studiu publicat in American Journal of Epidemiology si citat de Today vine sa atentioneze persoanele care sunt nevoite sa petreaca prea mult timp in picioare la munca. Se pare ca statul in picioare este mult mai periculos decat munca la birou, deoarece dubleaza riscul de boli cardiovasculare, dupa cum evidentiaza expertii. 

Atunci cand stai multe ore in picioare, sangele coboara, iar din cauza gravitatiei corpul este nevoit sa lucreze mai mult pentru a pompa sangele catre inima, explica dr.

Peter Smith, coordonatorul studiului de la Institutul Work & Health din Toronto. Acest efect poate sa fie foarte periculos in timp, deoarece dubleaza riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. 

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de peste 7300 de angajati. Niciunul dintre subiecti nu suferea de boli de inima la inceputul studiului, insa dupa ce au fost monitorizati timp de 12 ani de zile, cercetatorii au constatat ca angajatii care stateau multe ore in picioare prezentau un risc dublu de a dezvolta boli cardiovasculare in comparatie cu cei care prestau o munca la birou. 

”Daca lucrezi intr-un loc care iti permite sa schimbi des pozitia corpului pe parcursul zilei, acesta este un lucru extrem de benefic. Folosirea unui birou care iti permite sa lucrezi si din picioare poate sa fie benefic, deoarece ai optiunea de a te ridica si de a te aseza atunci cand ai obosit”, explica specialistul. 

Prin urmare, cea mai buna solutie pentru a-ti proteja sanatatea este de a alterna statul jos cu statul in picioare, de a face sport zilnic si de a face cate o pauza la fiecare 30 de minute. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img