miercuri, 24 aprilie, 2024

Statul roman a batut palma cu chinezii. Rompetrol va fi preluat de compania CEFC

Distribuie:

Publicat:

Statul roman a dat unda verde pentru finalizarea tranzactiei dintre chinezii de la CEFC si grupul KazMunayGas din Kazahstan care detine Rompetrol.

Grupul KMG International (KMGI) anunta ca autoritatile romane au aprobat tranzactia incheiata la finele anului 2016 intre actionarul sau unic, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), si compania chineza China Energy Company Limited (CEFC).

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si confirmarea Consiliului Concurentei pentru finalizarea tranzactiei de preluare a pachetului majoritar de actiuni al KMG International, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

Aprobarile primite din partea autoritatilor abilitate din Romania reprezinta o etapa importanta in derularea procedurilor tranzactiei, de aceea, dupa derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi incheiata in aceasta toamna, spun oficialii KMG International.

Conform acordului dintre KMG si CEFC, compania chineza va efectua investitii in dezvoltarea de noi proiecte in Romania, Uniunea Europeana si tarile adiacente Drumului Matasii din China si Europa. In acelasi timp, KMG va continua sa livreze titei catre subsidiara sa KMGI in scopul de a sustine si de a extinde operatiunile sale de baza in Europa.

In decembrie 2016 a fost semnat acordul intre KMG si CEFC priv detine si desfasoara activitati de rafinare, comercializare si distributie titei si produse petroliere prin reteaua proprie de benzinarii Rompetrol in Romania, Bulgaria, Mind vanzarea pachetului de 51% din actiunile Grupului KMGI, careoldova, Georgia, precum si prin intermediul partenerilor sai din regiunea Marii Negre.

„Finalizarea tranzactiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare intre KMG si CEFC, facilitand extinderea ulterioara a companiei KMGI in Europa de Est si de Vest, dar si in alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potentialul resurselor energetice din Kazahstan si de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activitatilor in contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezinta o oportunitate exceptionala pentru KMGI din perspectiva extinderii operatiunilor sale in Republica Kazahstan, care, la randul sau, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investitiilor. O atentie deosebita va fi acordata proiectelor din Romania, fiind statul in care Grupului KMGI detine principalele active. In concluzie, trebuie remarcat faptul ca acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea in economiile tarilor participante – Romania, Kazahstan, China – precum si un impact social pozitiv”, declara Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul KMGI devine astfel o platforma de dezvoltare a unui parteneriat strategic in sectorul energetic in Europa de Vest si de Est, care va asigura atat o crestere a performantelor operationale si financiare ale Grupului, cat si o extindere a activitatilor si operatiunilor efectuate de catre CEFC la nivel international.

Participarea KMG si CEFC in noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.


Chinezii care au cumparat Rompetrol au anuntat ce intentii au in Romania

Chinezii de la CEFC au prezentat in luna martie planurile de dezvoltare din Romania in fata mai multor banci din piata locala. Cele mai multe dintre proiectele comune ale chinezilor si kazahilor se vor derula pe piata din Romania, spun acestia.

O delegatie a CEFC (China Energy Company Limited) impreuna cu membri ai conducerii executive a Grupului KMG International (KMGI) au avut, in perioada 21-22 martie, o serie de intalniri cu mai multe institutii bancare prezente pe piata locala care au sustinut, prin creditele acordate KMGI in ultimii ani, planurile investitionale ale companiei, se arata intr-un comunicat al companiei.

Scopul intalnirilor reprezentantilor CEFC cu cei ai BCR (Banca Comerciala Romana), Unicredit, Raiffeisen, ING si Bancpost, a fost cel de a prezenta partenerilor KMGI din industria bancara viziunea si planurile de dezvoltare pe care viitorul actionar majoritar al companiei le are in vedere.

“Prezentarea noului actionar al companiei reprezinta o practica obisnuita in relatia client-institutie bancara in regiunile in care compania activeaza. Demersurile din aceasta saptamana vin sa confime, o data in plus, interesul si angajamentul CEFC in consolidarea investitiilor si extinderea operatiunilor KMGI”, se arata in declaratia oficiala a CEFC.

Compania Nationala KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) si CEFC au semnat in decembrie 2016, la Bucuresti, un acord care atesta angajamentul de a efectua tranzactia de cumparare a 51% din actiunile KMGI de catre compania chineza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img