News Flash:

Stefan Csukat, un artist, un patriot, un husean.

25 Februarie 2014
2784 Vizualizari | 0 Comentarii
stefan articol promotor
Stefan Csukat, nascut intr-o zi frumoasa de primavara din luna aprilie, in judetul Maramures, in municipiul Baia-Mare. O parte din copilarie si-a petrecut-o in ardeal, in satul Satu-Mare, apoi in Falticeni, iar in clasa a VII-a, familia Scukat stabilindu-se definitiv in Suceava.

Inca din copilarie micul Stefan Scukat avea veleitati artistice, incepand chiar din clasa a VI-a cand a intrat in cercul de fotografie. Acesta de mic fiind indragostit de arta fotografica, iar aceasta patima ramanandu-i pana in ziua de astazi. Incepand din clasa a VII-a tanarul Stefan este atras de catre lucrarile artizanale, acesta frecventand un magazin de exponate artizanale si pierzand ore in sir in fata acelor lucrari. Din dragoste a devenit pasiune si pentru inceput acesta a realizat obiecte de artizanal din scobitori, carton, stuf, din care construia case taranesti in miniatura, iar in paralel acesta lucrand si la costume de port popular.

Incepand cu clasa a VIII-a, tanarul artist a prins curaj si a inceput sa sculpteze in lemn, icoane, blidare, etc. Toate lucrarile lui fiind strict traditionale, cu simbolurile cele mai vechi, iar baituirea (patina timpului) foloseste ceea ce foloseau stramosii nostri acum trei-patru sute de ani in urma si respectand cu strictete aceste lucruri. O buna perioada de timp a lasat deoparte arta pentru a se ocupa de studiu, dupa care a reluat activitatea artistica.

 Dupa evenimentele din 1989, a inceput sa colaboreze cu Centrul de cultura Suceava, care facea o banca de date cu artistii din Bucovina. In anul 2004 a inceput si Scoala Popula de Arte "Ion Irimescu" din Suceava, la clasa Ika Moruz. In 2007, impreuna cu fratele sau geaman (Iosif Csukat) care si el este artist plastic (pictor) incearca sa faca o noua tehnica de ceramica decorativa fara cuptor de ardere. Dupa trei ani de cercetare si studii, cei doi au reusit sa scoata pe piata artei un produs care era unic in tara. Iar la recomandarea Centrului de Cultura Suceava, din 2007 a inceput sa lucreze cu o echipa la implementarea de proiecte Europene cu fonduri structurale, in domeniul culturii traditionale si turismului continuand pana in prezent.

"Dumnezeu mi-a dat harul zamislirii intr-un frumos, eu vreau sa-i multumesc daruind cu fiecare creatie un pic din sufletul meu’’ Stefan Csukat

In 2009 la propunerea Centrului de cultura Suceava, a deschis si un magazin artizanat autentic in renumita comuna Vama, judetul Suceava. La acea vreme era singurul magazin din tara cu artizanat autentic. Acesta a mai participat si a reprezentat tara in mai multe targuri si expozitii internationale. A fost permanent la targurile interne si internationale din tara (de exemplu “Targul international de folclor si arta mestesugareasca”, “Intalniri Bucovinene"). In luna septembrie a anului 2007 a participat la o tabara internationala “Arta mestesugareasca si traditie in Bucovina”, pe baza unui proiect EUROPEAN.

Conjunctura a facut ca in primavara anului 2012, sa ajunga in Husi. Inca din prima zi a dorit sa cunoasca orasul deoarece i s-a parut destul de frumos. L-au impresionat foarte mult cladirile de patrimoniu, cladiri ce alte orase nu le mai au, curatenia si linistea targului. Cand a vazut frumusetea orasului, a procurat monografia lui si a ramas profund impresionat cand a vazut ce istorie frumoasa are. Intr-un timp relativ scurt a inceput sa cunoasca si oamenii locului, oameni deosebiti, iubitori de frumos si de cultura. Cand husenii au aflat de activitatea dansului prodigioasa in domeniul culturii si turismului, i-au declarat ca doresc si ei sa vada ceva frumos in targul lor si ca numai “Dumnezeu m-a adus pe aceste meleaguri, si sa fac ceva si pentru Husi”. A inceput impreuna cu primarul Ioan Ciupilan si directorul Casei de Cultura Alexandru Giugaru, Sergiu Gaina sa faca primul targ al creatorilor populari in anul 2012, chiar de “Zilele Husilor “. A observat ca cetatenii municipiului Husi s-au bucurat sa vada un eveniment traditional autentic la dansii acasa. De cand a ajuns in targul Husului, a vizitat intregul judet pentru a cantari potentialul turistic al judetului, si declara cu mana pe inima ca” Judetul Vaslui are un imens potential turistic, insa pana in momentul de fata nu este corect apreciat si promovat”. In vara anului trecut a mers la Bucuresti la specializari din cadrul unui alt proiect European la Academia Romana si Institutul de Economie Sociala.

Multi artistul Stefan Scukat vorbeste despre faptul ca administratia huseana impreuna cu CL-ul husean ii acorda sprijin in ceea ce face, pentru descoperirea si promovarea patrimoniului pe care il avem in judet.Ba mai mult, acesta afirma faptul:

 “Anul acesta sunt foarte multe proiecte cu fonduri structurale pe domeniile culturii si turismului. Eu imi voi da tot interesul sa fac ceva pentru noi, husenii. Drept dovada incep pregatirile pentru targul creatorilor populari “Lumina din lumina “cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti” a declarat Stefan Scukat pentru cotidianul Buna Ziua Vaslui.

stefan csukat baia-mare falticeni suceava bucovina ion irimescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 35 queries | Mysql time :0.034750 (s)