vineri, 26 aprilie, 2024

Stiai ca exista transplant de fecale? Suna scarbos, insa trateaza afectiuni grave

Distribuie:

Publicat:

Transplantul de fecale (bacterioterapia) este o procedură revoluţionară care ar putea ajuta pe viitor la tratarea anumitor boli digestive severe. În prezent, această terapie este utilizată în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu colită provocată de infecţia cu Clostridium difficile care nu răspund la tratamentul standard cu antibiotice.

Acest transplant constă în transferarea de materii fecale de la un donator sănătos la un pacient cu o astfel de tulburare gastrointestinală, care refac flora bacteriană la nivel intestinal şi ajută la colonizarea colonului cu bacterii „bune”.

Spre deosebire de transplantul de rinichi, de inimă sau de plămâni, de exemplu, transplantul de fecale nu presupune intervenţie chirurgicală sau administrarea de medicamente imunosupresoare. Cu toate acestea, este o terapie salvatoare în cazul pacienţilor care suferă de colită ce nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, potrivit csid.ro.

Infecţia cu Clostridium difficile: simptome, cauze, factori de risc

Clostridium difficile este o bacterie care se poate dezvolta şi multiplica la nivel intestinal şi se transmite pe cale digestivă (fecal-orală), direct de la pacient sau de la purtătorul asimptomatic la alţi pacienţi, personal medical, aparţinători, sau indirect, prin contactul cu obiectele contaminate. De altfel, infecţia cu C. difficile este specifică mediului intraspitalicesc.

De asemenea, infecţia cu C. difficile se produce deseori pe fondul perturbării severe a echilibrului florei intestinale, ca urmare a tratamentelor îndelungate cu antibiotice.

CITEȘTE ȘI: Ce spun gazele intestinale despre sănătatea ta. Cinci lucruri FALSE pe care mulţi le cred

Alţi factori de risc implicaţi în apariţia infecţiei cu C. difficile sunt:

vârsta înaintată

bolile cronice (ciroza hepatică, diabetul zaharat, insuficienţa renală)

tratamentele imunosupresoare

cancerul

bolile inflamatorii intestinale

megacolonul congenital

ischemia intestinală

tratamentul prelungit cu antiacide gastrice

gastrita

igiena deficitară

spitalizarea prelungită

Infecţia cu C. difficile poate duce la episoade diareice severe, deshidratare sau chiar deces. Din acest motiv, se recomandă evitarea administrării nejustificate a antibioticelor şi prezentarea de urgenţă la medic în cazul în care apar simptome precum:

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img