News Flash:

Stomatologii vasluieni nu vor contracte cu statul

16 Octombrie 2015
1589 Vizualizari | 1 Comentarii
Medicii stomatologi din judetul Vaslui nu sunt deloc interesati sa semneze contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. Asta chiar daca ar putea primi sume consistente de bani de la stat.

Dentistii sustin ca oricat de mari ar fi sumele, banii se pot cheltui in cateva zile, iar apoi trebuie completate multe acte. Asa ca prefera comoditatea sI iI taxeaza pe pacienti. „Este o prea mare bataie de cap. La noi in Romania, birocratia te indeamna sa renuntI la multe. Eu nu am timp sa scriu toata ziua hartii sI justificari. Comparat cu fondurile alocate, am considerat de fiecare data ca nu merita sa inchei acest contract. Fondurile sunt mici poti sa le epuizezi foarte repede”, spune un medic stomatolog. Un dentist de la oras poate primi intre 1.600 si 2.000 de lei, pe luna. Iar unul de la tara poate deconta intre 1.900 si 2.800 de lei. Bani insuficienti pentru a-i motiva pe medici sa semneze contracte.

“Din 1.600 de lei putem sa facem in jur de 16 plombe sau 16 obturatii, daca intr-o zi poti sa lucrezi opt pacienti in opt ore. Practic banii ar ajunge doua zile”, spune un alt stomatolog.

 La momentul de fata nici zece la suta din totalul medicilor stomatologi din judetul Vaslui nu au contracte cu statul. Cei care sunt afectati pana la urma sunt pacientii. Desi au dreptul la anumite interventii gratuite atunci cand merg la medicul stomatolog, platesc bani grei pentru o ploba sau un implant.

 „Situatia e asa ca esti contrariat: mai, daca am dreptul, oare de ce nu se poate?! Ar fi bine niste bani sa mai ramana in buzunar ca nu strica la nimeni. Pe dantura trebuie sa investesti ca nu poti sa stai cu o gura sparta”, spune un pacient.

 Reprezentantii Casei de Sanatate sustin ca nu sunt probleme cu banii. Fondurile alocate nici macar nu s-au terminat, iar daca un stomatolog are nevoie de bani in plus, poate sa ceara. Si copiii trebuie sa plateasca la stomatologii fara contract cu Casa, desi potrivit legii, cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani au dreptul la tratament gratuit. 

medicii stomatologi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0819 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029344 (s)