vineri, 29 martie, 2024

Strainii stiu sa aprecieze pamantul bogat din judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Tot mai multe persoane din afara granitei  Romaniei achizioneaza teren agricol romanesc. Asa se face ca in comuna vasluiana Vetrisoaia, peste 30% din aceste terenuri sunt deja in proprietatea persoanelor fizice straine. Acest fenomen a luat amploare imediat dupa liberalizarea pietei funciare, cele mai cautate sunt parcelele compacte. Datorita calitatii bune a terenurilor, Valea Prutului a devenit principala atractie a cumparatorilor straini.

Edilul vasluian, Vasile Puiu, spune ca in proportie de 30% din suprafata agricola a fost vanduta persoanelor straine.

 „Vin strainii si pun presiune pe piata funciara de la noi. Un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 3.500 de euro. Fermierii romani nu sunt sustinuti, nu au bani pentru a cumpara. Nu mai dureaza mult si vom fi sclavi in tara noastra. Pe Valea Prutului, cei mai multi cumparatori de pamant sunt din Germania”, a spus Vasile Puiu.

La inceputul acestui an, investitorii straini aveau achizitionate peste 12.000 hectare de teren agricol in judetul Vaslui. Printre cele mai atractive comune se numara Vetrisoaia, Grivita, Duda Epureni, Codaesti, Albesti, Falciu.

„Statul trebuie sa incurajeze fermierii romani, sa ii ajute sa se improprietareasca cu teren agricol. La nivel national, am instrainat deja 10% din suprafata agricola”, a atentionat Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura.

Nu mai tarziu de luna mai a anului 2015, pe site-ul DAJ Vaslui,figurau nici mai mult nici mai putin de 225 de hectare de teren agricol spre vanzare. Pretul mediu solicitat de ofertanti este de 10.045 lei/hectar si depinde de pozitia si calitatea terenului, de marimea parcelei scoase la vanzare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img