joi, 28 martie, 2024

Stresul te face sa mananci nesanatos

Distribuie:

Publicat:

Specialistii atrag atentia ca senzatia de panica activeaza o serie de hormoni care, la randul lor, activeaza anumite pofte: de dulce, sarat si gras. Cu cat suntem mai stresati, cu atat mai des ne indreptam spre rafturile cu alimente nesanatoase. Acestea ne ajuta sa ne simtim mai bine, dar numai pentru cateva minute. Efectul este de durata scurta, urmat fiind rapid de senzatia de vinovatie si disconfort. Stresul provoaca schimbari chimice in organism. in anumite situatii, creierul semnaleaza faptul ca suntem in pericol si activeaza hormonii de stres, de exemplu adrenalina si cortizolul. La inceput, ocupati fiind sa reglam problema, nu dam atentie mancarii. Daca insa problema nu se rezolva rapid si starea de stres devine cvasi permanenta, incepem sa simtim nevoia de a consuma alimente care energizeaza, noteaza evz.ro.

Un studiu efectuat recent arata ca dupa o sedinta epuizanta sau dupa o intalnire cu un client nemultumit, angajatii au tendinta sa manance mai multa ciocolata decat intr-o zi normala, ca un fel de reactie la incercarea creierului de a balansa mentalul si fizicul. Daca stresul e provocat de un efort fizic, consumul de alimente energizante gen ciocolata nu are efecte negative, insa daca e vorba de un stres provocat, de exemplu, de respectarea unui angajament lucrurile se complica. Cortizolul actionat e responsabil si de „repartizarea” grasimii in corp, de obicei in locurile cele mai nedorite, gen abdomen, cu consecinte asupra diabetului si problemelor cardiace.

in conditiile in care stresul e de cele mai multe ori de neevitat, sfaturile date de specialisti sunt inlocuirea acestor alimente nesanatoase, dar atractive, cu plimbari in aer liber, expunerea la soare sau terapie prin muzica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img