vineri, 26 aprilie, 2024

Studiu important. Vremea rece sporeste riscul de atac de cord

Distribuie:

Publicat:

Vantul taios de toamna si temperaturile scazute te pot face mai vulnerabil la probleme cardiace, arata un nou studiu. 

Cercetatorii au descoperit o crestere a atacurilor de inima la temperaturi joase, vant puternic, lipsa luminii soarelui si presiune atmosferica scazuta, a declarat dr. David Erlinge, seful cardiologiei la Universitatea Lund din Suedia.

Studiul a implicat mai mult de 274.000 de suedezi care au suferit atacuri de cord intre 1998 si 2013. Cercetatorii au analizat vremea in ziua fiecarui atac de cord, pentru a vedea daca anumite conditii par a face oamenii mai predispusi la probleme cardiace.

Care sunt principalii factori

Temperatura aerului a avut cel mai profund efect asupra riscului de atac de cord, riscul fiind mai mare atunci cand temperatura a scazut sub 0 grade Celsius.

"Cresterea observata a riscului de atac de cord ar putea fi cauzata de efectul meteorologic asupra sistemului circulator", a explicat Erlinge.

"Stim ca frigul si vantul determina corpul sa contracteze vasele de sange, pentru a pastra temperatura si energia", a spus Erlinge. Acest lucru face ca inima sa pompeze mai mult sange, pentru o rezistenta mai mare, ceea ce poate declansa un atac de cord.

Cu toate acestea, studiul nu poate dovedi o relatie cauza-efect, iar dr. Usman Baber, profesor asistent de cardiologie la Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai din New York, a remarcat ca multi alti factori pot juca un rol foarte important, cum ar fi comportamentul pacientului care variaza in functie de vreme.

Cand se schimba vremea, oamenii se pot comporta diferit

"Cand se schimba vremea, oamenii se pot comporta diferit", a continuat Baber. "Poate ca sunt mai stresati, stresul joaca un rol major in riscul de atac de cord. Poate ca oamenii nu iau medicamente la fel de frecvent".

Activitatea fizica redusa, schimbarile dietetice si depresia sunt alti factori de comportament care ar putea influenta riscul atacului de cord sezonier, au adaugat cercetatorii.

Oamenii, de asemenea, ar putea fi mai predispusi la infectii respiratorii si gripa in timpul acestui sezon, iar aceste afectiuni sunt cunoscute ca factori de risc pentru atac de cord. De exemplu, s-a demonstrat ca o infectie respiratorie poate provoca o crestere de sase ori a riscului de atac de cord, au remarcat cercetatorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img