joi, 28 martie, 2024

SUA avertizeaza Turcia cu pierderea statutului de membru NATO

Distribuie:

Publicat:

Calitatea de stat membru NATO a Turciei ar putea fi in pericol daca Ankara abandoneaza principiile democratice si statul de drept si trece la reprimare in urma loviturii de stat esuate, a avertizat luni secretarul de Stat american John Kerry. “NATO are o cerinta in ceea ce priveste democratia”, a declarat Kerry pentru presa, dupa ce Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini a avertizat la randul ei Turcia cu privire la o eventuala executare a pucistilor.

Mogherini a subliniat, de asemenea, ca tarile in care exista pedeapsa cu moartea nu pot adera la Uniunea Europeana, in contextul in care Turcia cauta sa reintroduca pedeapsa capitala. Kerry a declarat ca ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a dat asigurari in mai multe randuri ca Guvernul va respecta democratia si legea, potrivit News.ro. El a avertizat ca NATO va “masura” actiunile Ankarei.

“Evident, o multime de oameni a fost arestata si a fost arestata foarte repede”, a declarat secretarul de Stat. “Nivelul vigilentei si monitorizarii va fi, evident, sporit in zilele urmatoare. Din fericire, putem sa lucram in mod constructiv pentru a impidica o intoarcere in timp”, a apreciat el. Puciul esuat din noaptea de vineri spre sambata a transformat o reuniune ordinara a Consiliului European de luni intr-o reuniune de criza. Numerosi europeni se tem ca aceasta reprimare ar putea sa dezlantuie un nou val de refugiati din Turcia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img