vineri, 29 martie, 2024

SUA promit recompense de MILIOANE pentru prinderea șefilor Al-Qaida

Distribuie:

Publicat:

SUA au anunţat joi recompense totalizând 10 milioane de dolari pentru informaţii despre doi lideri ai organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQAP), transmite dpa potrivit Agerpres

Programul 'Recompense pentru Justiţie' al Departamentului de Stat oferă până la 6 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la identificarea sau localizarea lui Sa'ad bin Atef al-Awlaki şi până la 4 milioane de dolari pentru informaţii conducând la identificarea sau localizarea lui Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi.

Al-Awlaki, emirul unei provincii din Yemen, a lansat un apel public la atacuri contra SUA şi aliaţilor lor, în timp ce Al-Qosi face parte din echipa de conducere care ajută actualul emir al AQAP, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Al-Qosi, născut în Sudan, s-a aflat în arestul SUA şi a fost ţinut în detenţie la baza americană de la Guantanamo. După mai mult de nouă ani în captivitate, el a pledat vinovat în 2010 la acuzaţia de conspiraţie cu Al-Qaida şi furnizare sprijin material pentru terorism. El a aderat la AQAP în 2014, dar a fost activ în reţeaua teroristă de câteva decenii; anterior a lucrat direct pentru Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda ucis în 2011, în Pakistan, de o echipă a trupelor americane pentru operaţiuni speciale.

Programul 'Recompense pentru Justiţie' a început în urmă cu 35 de ani şi de atunci au fost plătite peste 150 de milioane de dolari pentru mai mult de 100 de persoane care au furnizat informaţii ce au ajutat la aducerea unor terorişti în faţa instanţei sau la împiedicarea unor acte teroriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img