joi, 28 martie, 2024

SUA vor retrage rebelii houthi din Yemen de pe lista organizatiilor teroriste straine

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite vor retrage rebelii houthi din Yemen de pe lista grupurilor teroriste, desemnare considerată de organizaţiile umanitare ca fiind nefastă pentru eforturile lor de ajutorare de pe teren, notează AFP preluat de agerpres.

ONU a salutat această decizie, în timp ce beligeranţii din cele două tabere au lăudat eforturile de pace ale Washingtonului în ţara aflată în război.
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a informat "oficial" vineri Congresul despre intenţia sa de a retrage rebelii houthi de pe această listă neagră, a anunţat Departamentul de Stat. Măsura va intra în vigoare rapid.

"Anularea acestei desemnări este un pas către pace", a declarat sâmbătă pentru AFP un responsabil houthi, Abdulelah Hajar.

"Revocarea acestei desemnări va aduce o uşurare profundă milioanelor de yemeniţi care depind de asistenţa umanitară şi de importurile comerciale pentru nevoile lor vitale de bază", şi-a exprimat mulţumirea purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Rebelii houthi au fost clasificaţi ca grup terorist la finalul mandatului lui Donald Trump, dar organizaţiile de ajutor umanitar au apreciat că acest lucru le împiedică acţiunea pe teren.

"Această decizie nu are nicio legătură cu ceea ce credem noi despre houthi şi conduita lor reprobabilă, inclusiv atacuri asupra civililor şi răpirea unor cetăţeni americani", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Ne-am angajat să ajutăm Arabia Saudită să-şi apere teritoriul împotriva unor noi atacuri. Acţiunea noastră se datorează exclusiv consecinţelor umanitare ale acestei desemnări de ultim moment de către administraţia anterioară, despre care ONU şi organizaţiile umanitare au spus clar încă de atunci că va accelera cea mai gravă criză umanitară din lume", a explicat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img