miercuri, 24 aprilie, 2024

Subconstientul recunoaste usor mincinosii

Distribuie:

Publicat:

Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de succes nefiind cu mult mai mare decat datul cu banul. Cu toate acestea, rata de suces creste atunci cand apelam si valorificam inconstientul, potrivit raportului din Psychological Science.

"Ceea ce ne-a interesat cu privire la inconstient este ca s-ar putea ca acesta sa fie exact locul unde putem identifica minciuna", a explicat Dr Leanne ten Brinke de la Universitatea California. "Deci, in cazul in care abilitatea noastra de a detecta minciunile nu este constiente-nu putem reusi atunci cand ne gandim foarte mult la asta-atunci poate o putem regasi in alta parte, ceea ce ne-a determinat sa ne gandim la posibilitatea ca acest loc este subconstientul", a adaugat aceasta. Majoritatea persoanelor, atunci cand incearca sa identifice un mincinos, se bazeaza pe indicii, precum nervozitatea sau evitarea privirii celuilalt. Cu toate acestea, cercetarea arata ca presupunerea nu este coreta, ci ca oamenii reusesc sa identifice doar 50% din cazurile in care cineva minte.

Dr. Ten Brinke si colegii acestuia au conceput experimente pentru a testa abilitatea subconstientului de a identifica un mincinos, pentru a vedea daca se descurca mai bine decat mintea constienta. Oamenii de stiinta au pus 72 de studenti sa vizioneze videoclipuri cu "suspecti" intr-o presupusa infractiune. Unii dintre suspectii din imagini furasera 100 de dolari de pe un raft,in timp ce altii nu comisesera nicio infractiune. Tuturor presupusilor suspecti le-a fost spus sa explice studentilor ca nu au furat banii.

Cand participantii au fost rugati sa spuna cine spune adevarul si cine minte, acestia au identificat mincinosii in doar 43% din cazuri, iar pe cei care spuneau adevarul in 48% din cazuri. In partea a doua a experimentului, cercetatorii au folosit o asociere de cuvinte pentru a testa perceptia inconstienta. Voluntarii au fost rugati sa priveasca imagini cu fetele suspectilor si sa aleaga cuvinte de pe doua liste si pe care sa le asocieze cu acestia (fals, necinstit, onest, valid). Particpantii au avut rezultate mai bune, aducand dovezi care arata ca oamenii au un simt intuitiv, in afara constientului, care detecteaza minciunile. Asta ar putea insemna ca deciziile intuitive, precum alegerea prietenilor si a partenerilor de viata, sunt ghidate de subconstient.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img