miercuri, 17 aprilie, 2024

Substanța care ne omoară încet și sigur – Se găsește în ambalaje, cosmetice, alimente/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

Unele substanțe chimice pe care le găsim în produsele de îngrijire sau în cele din material plastic au un efect nociv asupra sănătății și ne pot grăbi decesul.

Expunerea la substanțe chimice numite ftalați, găsite în materialele plastice utilizate în mod obișnuit, poate fi legată de un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, arată un nou studiu.

Ftalați

Denumiți uneori plastifianți, ftalați fac plasticul vinilic moale și flexibil. Ele sunt utilizate pe scară largă în procesarea alimentară industrială, dispozitive medicale și produse de construcție din vinil și se găsesc, de asemenea, în produsele de îngrijire personală, cum ar fi șampoanele și loțiunile, potrivit dcmedical.ro.

Studiul a inclus 5.303 adulți (vârsta medie de 57 de ani) care au participat la un sondaj național de sănătate și au furnizat mostre de urină, care au fost folosite pentru a măsura expunerea la ftalați. Cercetătorii au urmărit apoi cauzele decesului în rândul participanților în următorul deceniu. După ce au controlat posibilii factori de confuzie, ei au descoperit că expunerea la ftalați a fost asociată cu un risc ușor mai mare de a muri de orice cauză, dar mai ales de boli cardiovasculare.

Cercetările anterioare au sugerat că expunerea la ftalați, despre care se știe că interferează cu acțiunile hormonilor umani, poate fi legată de obezitate și riscul de diabet. Dar legătura biologică specifică cu aceste potențiale probleme de sănătate și boli de inimă rămâne neclară și necesită studii suplimentare. Raportul a fost publicat online pe 12 octombrie 2021 de jurnalul Environmental Pollution.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img