vineri, 29 martie, 2024

Substante nutritive pe care sa le incluzi in dieta ta

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca esti atenta mereu la ceea ce mananci, poti rata acele substante nutritive de care are nevoie organismul tau pentru a functiona normal.

Ce substante nutritive ar trebui sa introduci in alimentatia ta?

Complexul de vitamine B

Aceste vitamine iti protejeaza inima si stimuleaza puterea creierului. Din cele opt vitamine B, B12 si acidul folic sunt cele mai cunoscute. Vitamina B12 iti ajuta organismul sa transforme alimentele in energie si ai nevoie de ea pentru a produce mielina, care acopera nervii si ajuta neuronii sa comunice intre ei. Deficienta de vitamina B12 a fost corelata cu probleme cognitive, cum ar fi pierderea memoriei, confuzia si depresia. Acidul folic este foarte important mai ales pentru femeile gravide. Acesta ajuta la scaderea nivelului unui aminoacid care poate duce la aparitia accidentelor vasculare cerebrale si bolilor cardiovasculare. Vitamina B12 poate fi regasita in oua, branza, peste, lapte, iaurt si carne rosie. Acidul folic se gaseste in spanac, sparanghel, fasole si varza de Bruxelles.

Vitamina D

Este buna pentru sistemul osos si pentru sistemul imunitar. Una dintre cele mai importante functii ale acestei substante nutritive este imbunatatirea capacitatii de absorbtie a calciului.

Vitamina D este perfecta si pentru reglarea functiei imunitare. Exista unele dovezi care coreleaza un nivel scazut al vitaminei D cu dezvoltarea bolilor autoimunue, cum ar fi boala Crohn, artrita reumatoida si scleroza multipla. Vitamina D este dificil de gasit in alimente. Cea mai mare parte a vitaminei D din corpul tau este produsa ca raspuns la lumina soarelui. Însa poti consuma si galbenus de ou, peste uleios, suc de portocale si cereale.

Magneziu

Te ajuta sa adormi si sa ameliorezi durerea. Desi nu va avea acelasi efect ca un somnifer, magneziul s-a dovedit ca ajuta muschii sa se relaxeze si este consumat si de sportivi pentru a ameliora durerile musculare. De asemenea, magneziul iti poate linisti si anxietatea usoara care nu te lasa sa dormi noaptea. Exista anumite studii care au dezvaluit ca magneziul poate calma si migrenele. Magneziul se gaseste in cea mai mare parte a alimentelor bogate in fibre, cum ar fi legumele si orezul brun, care au fost inlocuite cu alimente rafinate sau prelucrate. În plus fata de fibre, asigura-te ca mananci grasimi bune care se regasesc in seminte si nuci, fiind unele dintre cele mai importante surse de magneziu.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img