joi, 28 martie, 2024

Suedia discuta despre Nagorno-Karabah cu Armenia si Azerbaidjan

Distribuie:

Publicat:

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a anunţat că a purtat "discuţii constructive separate" cu omologii săi din Armenia şi Azerbaidjan pe fondul luptelor ce au loc în disputata regiune Nagorno-Karabah, în timp ce Rusia a criticat sprijinul promis de Turcia Azerbaidjanului în conflict, relatează miercuri DPA, potrivit Agerpres.

"Regret pierderea de vieţi în această escaladare", a scris ea pe Twitter, adăugând că "ostilităţile trebuie să înceteze imediat şi negocierile să fie reluate".

Suedia face parte din Grupul de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Linde a spus că Suedia îi susţine pe copreşedinţii grupului, Franţa, Rusia şi Statele Unite. Alţi membri sunt Belarus, Germania, Italia, Finlanda şi Turcia.

Printre altele, Rusia a criticat sprijinul promis de Turcia Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia, Kremlinul declarând că "nu trebuie turnat gaz pe foc", notează DPA.

Rusia, care menţine legături militare strânse cu Armenia, inclusiv o baza militară, a cerut în repetate rânduri încetarea imediată a focului după reizbucnirea conflictului în urmă cu patru zile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat această poziţie miercuri.

"Încă facem apel la toate ţările regionale să dea dovadă de reţinere şi cerem în special părţilor în conflict să înceteze imediat ostilităţile", a declarat Peskov în comentarii difuzate de agenţia de presă de stat rusă TASS.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a spus la rândul său, în comentarii transmise de agenţia de presă de stat armeană Armenpress, că Armenia "nu are încă nevoie să folosească potenţialul bazei ruseşti, deşi în caz de necesitate există toate temeiurile legale".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img