News Flash:

Sunt din Vaslui și nu îmi e rușine

28 Februarie 2015
4764 Vizualizari | 1 Comentarii
Multe lucruri se spun despre Vaslui, despre oamenii de aici și despre unele obiceiuri pe care aceștia le au. Orașul și locuitorii săi au devenit subiecte ale unor glume răsuflate, ba chiar și motiv de bajocură, încât m-am cam plictisit de tot ceea ce aud în jurul meu. Dacă ai un limbaj mai puțin literar și cu un accent mai pronunțat de Moldova, ești de la Vaslui, dacă ești mai necioplit și cu un comportament mai dintr-o bucată, ești de la Vaslui, iar dacă se fac glume legate de alcool, barurile din sate sau cum își mai educă bărbații nevestele, clar este adus în discuție și Vasluiul.

Nu mi-a fost rușine niciodată că m-am născut în acest oraș. Niciodată nu am simțit nevoia să îmi reneg rădăcinile, să îmi schimb accentul, care oricum nu este atât de pronunțat (mai râd de mine cei apropiați când sunt supărată sau nervoasă și mi se spune că scapă moldoveanca din mine) și niciodată nu am evitat discuții despre orașul meu natal. Știu că județul este unul dintre cele mai sărace din țară și că încet, încet cam ce mai ținea economia în picioare a început să dispară. Dar sunt și oameni care încearcă să îl susțină și să îi mai dea viață.

Vasluiul este un oraș mic despre care se spune că are doar o singură stradă principală, dar nu spune nimeni despre curățenia care ar trebui să fie un model pentru multe alte orașe din țară sau despre parcul Copou care în anotimpurile călduroase este mult mai frumos și îngrijit decât parcul cu același nume din Iași. Câți au aflat despre teatrul de vară recent renovat și care e gata să găzduiască spectacole și să aștepte cu drag spectatorii?

Știu că locuitorii săi se cam cunosc între ei și veștile circulă repede, mai ales cele rele, dar de ce să nu recunoaștem că așa este mai peste tot. De ce vorbim doar despre lucrurile negative și nu vorbim și despre realizările oamenilor care s-au născut aici? Câți știu despre olimpicii și sportivii de performanță care au câștigat medalii și s-au clasat pe cele mai de sus poziții în cadrul multor competiții și olimpiade? De ce nu se vorbește despre foștii elevi care au ajuns să urmeze internshipuri și chiar să lucreze la cele mai mari companii internaționale printre care și binecunoscutele Facebook, Twitter și Microsoft? De ce nu se vorbește despre artă, despre corala Fantasia, de exemplu, care a făcut cunoscută țara noastră în Europa?

Nu, e mai ușor să râdem și să facem glume pe seama acestui oraș și a locuitorilor săi. E mai ușor să aruncăm cu pietre și să avem un motiv de batjocură. Chiar astăzi am asistat la o discuție în contradictoriu care s-a terminat cu: “Da, păi ești din Vaslui”. Nu acesta e motivul, ci cei șapte ani de acasă. Poți să te naști în orice țară, oraș sau familie bună și înstărită. Dacă nu știi să te comporți, să vorbești și să fii om, degeaba.

Sursa: ISABELA BLOG
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0962 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032645 (s)