joi, 28 martie, 2024

Sunt utile suplimentele cu melatonina? Ce trebuie sa stim despre efectele secundare

Distribuie:

Publicat:

Melatonina este un hormon care controleaza ceasul organismului – ciclurile somn-veghe. Nivelurile naturale ale acestui hormon sunt cele mai mari in timpul noptii.

Melatonina este un hormon antioxidant produs in timpul somnului de glanda pineala din creier care ajuta la mentinerea biortimurilor naturale ale organismului. Unele studii sugereaza ca suplimentele cu melatonina sunt utile in tratamentul tulburarilor de somn. Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, SUA, suplimentele cu melatonina sunt utile daca sunt luate pe termen scurt, noteaza adevarul.ro. La fel ca si alte medicamente impotriva insomniei si acesta poate da dependenta, poate avea o eficienta scazuta pe masura ce creste perioada de administrare. In plus, poate determina un apetit crescut.

Cele mai frecvente efecte secundare ale administrarii suplimentelor cu melatonina sunt durerile de cap, ameteala, greata, somnolenta. Alte efecte secundare mai putin comune includ depresia instalata pe perioade scurte, tremur, anxietate usoara, crampe abdominale, iritabilitate, lentoare, confuzie si dezorientare, hipotensiune arteriala. Din pricina faptului ca suplimentele cu melatonina determina somnolenta pe parcursul zilei nu sunt indicate soferilor sau celor care manuiesc echipamente grele. In plus, aceste suplimente interactioneaza cu alte medicamente precum anticoagulantele, cele prescrise impotriva convulsiilor, contraceptivele, antidiabeticele si imnosupresivele. Potrivit aceleiasi surse, inainte de administrarea suplimentelor cu melatonina este necesar consultul medical, mai ales daca pacientul are si boli cronice. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img