miercuri, 24 aprilie, 2024

Suntem la mana rusilor: Importurile de gaze au crescut cu 40 % in primele doua saptamani ale anului

Distribuie:

Publicat:

Importurile de gaze au crescut cu 40% în primele două săptămâni ale anului, după ce consumatorii au plătit anul trecut 372 de milioane de dolari pentru importurile din Rusia, cea mai mare sumă din ultimii cinci ani, informează Ziarul Financiar, potrivit mediafax.

Suma ar putea fi mai mare în 2019, în contextul în care OMV Petrom, companie care asigură jumătate din producţia internă de gaze, deja a anunţat tăierea investiţiilor, pe fondul schimbărilor legislative, estimând reducerea producţiei cu 5%.

În 2018, România a avut nevoie de 1,32 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, faţă de cele 1,4 miliarde de metri cubi din 2017, arată statisticile de livrări publicate de Gazprom. Importurile de gaze în România sunt realizate prin intermediul a două companii, WIEE şi Conef Energy, sub contracte semnate în 2007 a căror valabilitate va expira în 2030. WIEE a fost iniţial un joint venture înregistrat în Elveţia făcut între Gazprom şi grupul german Wintershall, dar din 2013 este controlat în totalitate de grupul rus. Conef Energy este o companie în spatele căreia se află Vitali Matchitski, care controlează numeroase afaceri cu aluminiu, inclusiv Alro Slatina.

Potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preţul mediu pe mia de metri cubi de gaz importat a fost în 2018 de 282 de dolari, în contextul în care media din 2017 a fost de 216 dolari pe mia de metri cubi.

Importurile de gaze au început să crească semnificativ în ultima parte a anului trecut, tendinţă continuată şi în 2019, odată cu reducerea producţiei interne. Potrivit datelor comunicate de Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazului natural, în perioada octombrie-decembrie 2018 producţia internă a sczăut cu 6% faţă de perioada similară a anului anterior. Cei mai mari producători de gaze din România sunt OMV Petrom şi Romgaz, care-şi împart producţia în cote egale. În timp ce în cazul OMV Petrom datele pe ultimul trimestru al anului trecut confirmă scăderea producţiei, la Romgaz producţia s-a menţinut stabilă.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img