vineri, 29 martie, 2024

Superalimentul mai putin cunoscut

Distribuie:

Publicat:

Clasa cerealelor este extrem de vasta si pe langa „clasicele” grau, orz, ovaz include si specii de plante mai putin cunoscute în Romania, dar care au început sa castige teren.

Din cauza numarului tot mai mare de persoane cu intoleranta la gluten, cerealele mai rare pentru tara noastra au fost introduse pe piata. Acestea au ajuns sa fie cautate si de vegetarieni, dar si de cei cu o dieta care include si carne datorita valorilor nutritive superioare „suratelor” lor foarte cunoscute precum graul comun sau orzul.

Printre cerealele mai putin cunoscute si appreciate în Romania se numara teff-ul. Acesta este originar din Etiopia, unde a fost cultivat pentru prima data în urma cu aproximativ 6.000 de ani. Are boabele foarte mici, asemanatoare cu meiul. Este un ingredient important în bucataria etiopiana si se cultiva pe suprafete mari în tara de origine. Din teff se face painea etiopiana, cunoscuta foarte bine de amatorii bucatariei etiopiene.

Teff-ul a fost inclus în categoria superalimentelor datorita beneficiilor multiple pentru sanatate:
1. Teff-ul nu contine gluten, de aceea poate fi consumat fara probleme de cei cu intoleranta la gluten. Din categoria cerealelor care nu au gluten mai fac parte si amarantul, hrisca si quinoa. Din teff se poate face paine.
2. Are o cantitate mare de minerale, în special calciu, magneziu si zinc. De asemenea, teff-ul este o sursa importanta de vitamine de tip B.
3. Este recomandat atat pentru vegetarieni, cat si pentru omnivori ca fiind o sursa excelenta de proteine. 11% din elementele din compozitia sunt proteine. Avantajul sau este ca nu îngrasa.
4. Datorita continutului de fibre si proteine, teff-ul nu îngrasa, asa ca este un ajutor pentru cei care vor sa dea jos kilogramele în plus.
5. Ajuta la buna functionare a inimii si protejeaza organismul de bolile cardiovasculare.
6. Regleaza glicemia si colesterolul.
7. Datorita continutului mare de calciu întareste oasele si previne aparitia osteoporozei în cazul femeilor aflate la menopauza.

Teff-ul poate fi cumparat din magazinele bio sau naturiste. Este mai scump decat cerealele pe care le cunoastem cu totii.
Poate fi consumat fiert, încoltit sau în preparate de patiserie. Puteti sa îl încorporati în salate de fructe, de legume, sosuri etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img