marți, 23 aprilie, 2024

Superbacteria letala care a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume alerteaza specialistii

Distribuie:

Publicat:

O infectie fungica ce este rezistenta la medicamente anitmicrobiene se raspandeste global, iar savantii nu stiu de unde provine. Ciuperca, numita Candida auris, traieste de obicei neamenintator pe piele si in membranele mucoase. Dar o forma rezistenta la tratamente a aparut in intreaga lume, inclusiv in Europa, India si Americi.

Reprezentantii CDC (Centers for Disease Control and Prevention) au emis o alerta cu privire la acest microb in 2016, iar astazi este descris ca fiind o amenintare serioasa. Acesta a fost descoperit prima data in 2009 la un pacient in Japonia, dar un alt studiu a scos la iveala ca o infectie a avut loc in 1996 in Coreea de Sud, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Mai alarmant este ca ciuperca persista pe suprafete si se poate transmite de la persoana la persoana in spitale si clinici. Infectiile cu Candida auris sunt de multe ori fatale pentru cei care au deja un sistem imunitar compromis, inclusiv cei batrani si cei foarte mici. De obicei, infectia se raspandeste in centrele de tratament, afectandu-i pe cei care au deja o sanatate precare. Simptomele initiale sunt febra, dureri si oboseala si poate fi fatala daca ajunge in sange, creier sau inima.

Tipurile de microb sunt diferite din punct de vedere genetic, sugerand ca rezistenta la medicamente evolueaza separat, dar simultan in intreaga lume. Nu este clar ce cauzeaza cresterea in incidenta a cazurilor, dar o teorie este ca fungicidele folosite in agricultura au dus la evolutia rezistentei lui Candida auris. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img