joi, 28 martie, 2024

Supermarketurile, obligate sa doneze alimentele aproape expirate. Vezi ce amenzi ar putea risca

Distribuie:

Publicat:

Supermarketurile vor fi obligate sa incheie contracte cu organizatii umanitare sau de protectia animalelor si sa le doneze alimentele aflate aproape de data expirarii, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de catre senatori. In cazul nerespectarii legii, supermarketurile risca o amenda de 15.000 de lei.

Prin supermarketuri se intelege acei agenti comerciali care opereaza in spatii cu suprafete de peste 400 de metri patrati cu scopul de a vinde produse alimentare.

Alimentele aflate aproape de data expirarii trebuie donate intr-un termen rezonabil, astfel incat ele sa mai poata fi folosite.

In expunerea de motive se arata ca Romania risipeste anual cinci milioane de tone de alimente si, pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie si prin norme legislative.

Initiatorul proiectului de lege este senatorul UNPR Marian Vasiliev. El a motivat ca incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen.

Proiectul a fost adoptat cu 60 de voturi ”pentru”, 38 ”impotriva” si o abtinere. Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, urmeaza sa se pronunte asupra initiativei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img