vineri, 29 martie, 2024

Suplimente pe care femeile nu trebuie sa le mai ia

Distribuie:

Publicat:

Desi pare mai simplu sa previi orice carenta de vitamine sau minerale, sa stii ca nu iti fac bine nici cantitatile excesive. Iata la ce suplimente considera medicii ca ar trebui sa renunte femeile:
 
1. Calciu. Femeilor li se spune adesea ca au nevoie de mai mult calciu in dieta, dar daca deja consumi cantitati suficiente de produse lactate, cu siguranta nu vei avea nevoie de suplimente pe baza de calciu. De fapt, daca vei lua aceste pastile in paralel cu un consum ridicat de lapte si iaurt ai putea fi chiar in pericol. „Este foarte bine sa consumi intre 400 si 600mg de calciu zilnic, din lapte, branza si iaurt, dar daca vei consuma 1.200 mg sau mai mult la nivel de zi iti va creste riscul de atac de cord daca esti deja la menopauza. In plus, excesul de suplimente care contin calciu poate cauza hipercalcemia, o afectiune care fragilizeaza oasele, favorizeaza pietrele la rinichi si afecteaza functionarea inimii si a creierului”, spune dr. Tasneem Bhatia, nutritionist.
 
2. Omega-3. Studiile realizate sugereaza ca femeile care nu consuma suficienti acizi grasi de tip Omega-3 au un risc crescut de fracturi si osteoporoza. „Cu toate acestea, grasimile Omega-3 subtiaza sangele, iar femeile care iau deja anticoagulante ar trebui sa le evite. Daca iei prea multe pastile cu efect de subtiere a sangelui vei creste riscul de invinetire, hemoragii prelungite sau hemoragii cerebrale”, spune dr. Bhatia.
 
3. Turmeric. Desi se vehiculeaza des ideea ca acest condiment previne cancerul si reduce inflamatiile, expertii de la centrul medical al Universitatii din Maryland considera ca rezultatele obtinute pana in prezent nu sunt foarte clare. De asemenea, nu s-a stabilit cat de bine se absoarbe curcumina in sange. Din acest motiv daca esti deja sanatoasa este foarte probabil ca efectul acestor suplimente sa nu fie decat imaginar. „Femeile care iau deja un tratament cu anticoagulante sau cele care urmeaza sa faca o operatie ar trebui sa evite complet aceste pastile pentru ca turmericul creste foarte mult riscul de hemoragii”, spune dr. Bhatia.
 
4. Magneziu. Daca iti inchipuiai ca numai calciul este important pentru sanatatea oaselor, avem noutati pentru tine. Studiile realizate au relevat ca exista o legatura directa intre un nivel optim de magneziu si mentinerea densitatii osoase. „Din acest motiv recomand destul de des suplimentele cu magneziu, dar femeile care au diaree tot timpul nu ar trebui sa le ia pentru ca va inrautati disconfortul digestiv”, spune dr. Bhatia.
 
5. Acid folic. Acidul folic previne malformatiile, dar cu exceptia cazului in care esti insarcinata sau planuiesti sa ai un copil in curand probabil ca nu ai nevoie de acest supliment. Cereale fortificate contin deja acest nutrient, ca si produsele cu orez si paste. Potrivit specialistilor, mai putin de 1% dintre femei au lipsa de acid folic. Daca nu consumi suficiente cereale integrale iti poti intruni necesarul zilnic incluzand broccoli, sparanghel, ananas si portocale in meniul tau.
 
6. Vitamina B6. Avand in vedere ca aceasta vitamina stimuleaza productia de serotonina si mentine pielea catifelata si parul matasos este un supliment pe care multe femei sunt dispuse sa-l incerce. „Aproximativ 33% din populatie prezinta o mutatie genetica incompatibila cu suplimentarea pe baza de vitamina B6. Acest segment de populatie nu poate tolera decat un nivel redus de B6, iar daca vor lua suplimente ar putea aparea senzatia de intepaturi, eczema sau amorteala. Este mai bine sa fii precauta si sa obtii vitamina B6 numai prin intermediul alimentelor cum sunt somonul, tonul, nautul si cerealele fortificate”, spune dr. Bhatia, potrivit eva.ro. R.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img