joi, 25 aprilie, 2024

Surpriza despre atmosfera Pamantului: pana unde se extinde, de fapt

Distribuie:

Publicat:

O echipa de astronomi a descoperit ca atmosfera Pamantului se extinde cu mult mai departe decat am fi crezut noi pana acum – chiar dincolo de Luna se pare.

Regiunea cea mai indepartata din atmosfera se numeste geocorona si face parte din exosfera. Reprezinta un nor de hidrogen care straluceste in lumina ultra-violeta. Fiind insa destul de subtire, este greu de masurat. Inainte se considera ca limita sa cea mai indepartata era undeva la 200.000 de kilometri de Pamant, aceea fiind distanta de la care presiunea radiatiilor solare ar oprima gravitatia Pamantului.

Conform datelor de la Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), detinuta de European Space Agency si NASA, se pare insa ca limita se extinde cu mult mai mult. Geocorona s-ar extinde pana la 630.000 de kilometri, ceea ce inseamna ca se duce pana la Luna si chiar dincole de ea. „Luna zboara prin atmosfera Pamantului”, a explicat fizicianul Igor Baliukim, de la Institutul de Cercetare a Spatiului din Rusia. Mai mult, Luna s-ar afla chiar la mijlocul distantei dintre Pamant si geocorona.

Partea interesanta este insa ca datele de la SOHO au fost descoperite in urma cu doua decenii, intre 1996 si 1998. Toate datele acelea au stat pur si simplu in arhive, asteptand sa fie observate de cineva si analizate. Pe langa dimensiunile marete, geocorona a dezvaluit un efect bizar al Soarelui. Pe partea Pamantului unde este ziua, atomii de hidrogen sunt comprimati de lumina Soarelui, ceea ce face ca densitatea atomilor sa fie de 70 de atomi pe centimetru cubic. Pe partea unde este noapte, densitatea hidrogenului este mai mare datorita presiunii radiatiei solare. Desi atomii de hidrogen imprastie radiatiile ultraviolete, cantitatea radiatiilor este neglijabila si chiar mica prin comparatie cu cea emisa de Soare.

Dar cel mai fascinant lucru este altul – descoperirea cercetatorilor ne arata ca, de fapt, niciun om nu a trecut pana acum de atmosfera Pamantului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img