joi, 28 martie, 2024

Surpriza lui Tudorel Toader din OUG 7 pe legile justitiei, publicata miercuri seara in Monitorul Oficial

Distribuie:

Publicat:

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial, în cuprinsul acesteia fiind introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a judecătorilor și procurorilor: buna reputație.

Printre noutățile din OUG 7/2019 se numără introducerea „bunei reputații” ca motiv de revocare din funcție a magistraților.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor enumeră la art. 65 cazurile în care sunt eliberați din funcție judecătorii și procurorii, precum demisia, pensionarea, sancțiunea disciplinară, condamnarea și altele. Printre ele se află și neîndeplinirea condiției privind lipsa cazierului fiscal.

OUG 7/2019 modifică statutul judecătorilor și procurorilor prin eliminarea cazierului fiscal din motivele de revocare a magistraților și introducerea „bunei reputații”:

„12. La articolul 65 alineatul (1), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins: „i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie;””, se arată în textul ordonanței de urgență.

Eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img