News Flash:

SURPRIZE in NOUA LISTA DE MEDICAMENTE COMPENSATE SI GRATUITE

17 Februarie 2014
1757 Vizualizari | 0 Comentarii
Noua lista de medicamente compensate si gratuite, care va intra in vigoare in primul semestru din 2014, la sase ani de la ultima actualizare, cuprinde 1.320 de substante active, 140 din ele fiind molecule noi, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica, pana in 27 martie, un proiect de hotarare de Guvern (HG) privind modificarea si completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Lista cuprinde in total 1.320 de denumiri comune internationale - DCI (substante active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsa recomandarea terapeutica si pentru alte suferinte.

Potrivit proiectului, sunt compensate cu 90 la suta 157 de substante active, iar cu 50 la suta - 241. Pentru programele nationale sunt prevazute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. In plus, pentru toate tipurile de transplant sunt 173 de DCI-uri.

De asemenea, 152 de substante active sunt corespunzatoare medicamentelor gratuite de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, ucenici sau studenti, daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, in tratamentul ambulatoriu.

Cele mai multe molecule noi sunt destinate, in principal, tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virala, precum si bolilor rare fara a se limita doar la aceste patologii.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 milioane lei pentru anul 2014, suma care va fi acoperita prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea preturilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor intre finantator si producator, audit al prescriptiei medicale), se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Dupa anul 2008, in Romania pacientii nu au mai avut acces, in regim compensat, la tratamente noi. In felul acesta, se produce un decalaj considerabil intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultima generatie

ministerului sanatatii guvern dci-uri cancerului diabetului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0889 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028990 (s)