sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Surprize,surprize la exproprierile de la soseaua de centura a Barladului – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Alin Silistra, executor judexatoresc,a identificat anomalii in modul de distribuire a sumelor, alocate proprietarilor de terenuri ce trebuie expropriate, pentru ca Centura Ocolitoare a municipiului Barlad sa poata fi construita.
Astfel, dintr-un total de 2.279.223 lei, 1.571.335 lei sunt alocati pentru exproprierea a doar 3 terenuri, in timp ce alti 105 proprietari impart suma ramasa.

Printr-o postare publica,Alin Silistra trage un semnal de alarma in legatura cu o posibila frauda.

“Posibila frauda, intre 1,5 si 2 milioane de lei – fonduri europene (FEDR), sau, cel putin, grava neglijenta si incompetent crasa, la nivel guvernamental.

Prin Hotărârea nr. 637/2019 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Varianta de ocolire Bârlad", publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 721 din 02 septembrie 2019, in vigoare de la data publicarii, Guvernul Romaniei aproba declansarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Varianta de ocolire Barlad", situat pe amplasamentul prevazut la art. 1, aflate pe raza localitatilor Barlad, Zorleni si Grivita, din judetul Vaslui, expropriator fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.

Totodata se aproba lista cuprinzand imobilele proprietate privata supuse exproprierii lista proprietarilor si a altor titulari de drepturi reale ale caror immobile sunt afectate de coridorul de expropriere, precum si sumele individuale aferente despagubirilor estimate de catre expropriator pe baza raportului de evaluare intocmit, avand in vedere expertizele intocmite si actualizate de camerele notarilor publici, potrivit anexei nr. 2.

Si aici apar problemele:

– Studiind anexa nr.2, observam ca, dintr-un total de 108 imobile, situate pe raza UAT-urilor Barlad, Grivita si Zorleni, pentru exproprierea carora s-a alocat suma totala de 2.279.223 lei, cea mai mare parte a sumei in cauza (2.051.920 lei) este alocata singurelor trei imobile din Mun. Barlad, de pe lista, iar dintre acestea trei, cei mai multi bani (1.571.335 lei) sunt primiti de catre S.C. KIDCOR IMPEX – S.R.L., societate care a incheiat anul 2018 cu total active raportate la A.N.A.F. in valoare de doar 256.784,00 lei (de unde intrebarea fireasca – pt. ce bun/drept patrimonial poate primi mai bine de 1,5 milioane de lei o societate care are in patrimoniu bunuri care valoreaza putin pese 0,25 milioane de lei – ADICA DE SASE ORI MAI PUTIN), si care e administrata de omul de afaceri Cordas Marius Ioan, de al carui nume au fost legate, de-a lungul timpului, acuzatii de camatarie, fraude informatice si legaturi dubioase cu sefi din I.P.J. Vaslui.

– Dar sa zicem ca asta nu-i foarte graitor, cata vreme nu esti economist / contabil de profesie. Problema e ca, verificand coordonatele cadastrale (Nr. cad/topo, respectiv Nr. CF), indicate in anexa 2, pentru primele trei imobile (din Barlad – verificare pe care o poate face oricine, online – daca isi face un cont pe portalul ANCPI, contra unei taxe de 20 lei/CF, ori direct la sediul BCPI Barlad, completan o cerere si platind o taxa de 25 lei/CF), se constata ca imobilele de la punctele 1 si 2 din tabel, carora le apartin respectivele coordonate cadastrale, au cu totul alte suprafete si se afla in proprietatea altor persoane decat cele indicate in anexa nr.2., extinzand verificarea respectivelor coordonate cadastrale si pentru celelalte doua UAT-uri (Grivita si Zorleni), constatandu-se aceleasi deficiente, iar in cazul imobilului de la punctual 3 din tabel, acesta neputand fi identificat automat de catre ANCPI, pe baza Nr. cad. si de C.F. indicat, in niciuna dintre cele trei UAT-uri vizate de expropriere.

– Conform Art.3 alin. (1) Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despagubirilor pentru imobilele proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Varianta de ocolire Barlad", situate pe amplasamentul prevazut la art. 1, aflate pe raza localitatilor Barlad, Zorleni si Grivita din judetul Vaslui, sunt in cuantum total de 2.279,3 mii lei si sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr. 50/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, la capitolul 84.01 "Transporturi", subcapitolul 03 "Transport rutier", titlul 58 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020", articolul 58.01 "Programe din Fondul European de Dezvoltare Regionala" – FEDR” dezvaluie acesta

Ramane de vazut daca organele statului se vor autosesiza pentru a face lumina in acest caz

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img