vineri, 26 aprilie, 2024

Surse: Guvernul PNL da mai putini bani de la stat pentru masini electrice si hibride

Distribuie:

Publicat:

Guvernul PNL intenționează să reducă de la 50% la 30% cota de contribuție a statului în programul Rabla Plus. Asta după ce, la începutul anului, atât prim-ministru Ludovic Orban, cât și președintele Klaus Iohannis au anunțat că regulile rămân neschimbate. Noul ghid de finanțare lucrat la AFM prevede însă modificări care afectează mii de români și de societăți comerciale care au început procedura de achiziție a unui vehicul electric.

“Avem 8 milioane de vehicule în circulație, 90% dintre acestea fiind cu peste 10 ani vechime. Reducerea finanțării din Rabla Plus descurajează achiziția de mașini electrice și hibride. În 2019, cele mai multe vehicule achiziționate prin Rabla Plus au fost cotate în jurul sumei de 20.000 de euro. Pentru acestea, statul a decontat 10.000. Anul acesta, dacă ghidul rămâne în forma lucrată la AFM, statul va deconta puțin peste 6.000 de euro pentru aceeași mașină. Vor transforma un program de succes într-un eșec lamentabil“, au declarat surse din AFM.

Conform ghidului de finanțare lucrat la AFM, anul acesta statul va deconta doar 30% din costul unui autovehicul electric, dar nu mai mult de 45.000 de lei. Cota de finanțare de 30% va fi valabilă și pentru hibride, acolo unde plafonul maxim este de 20.000 de lei.

Modificarea este cu atât mai surprinzătoare, cu cât statul a anunțat investiții în ceea ce privește infrastructura necesară mașinilor electrice și hibride.

“Este o fractură de logică pe care o vor deconta cetățenii. Foarte multe persoane fizice și juridice și-au prognozat achiziția unor vehicule electrice, în condițiile programului desfășurat în 2019. Se impune modernizarea parcului auto din România și respectarea unor noi criterii de mediu impuse de Green Deal. Este aberant să înjumătățim tocmai acum sprijinul acordat pentru soluții mai puțin poluante“, au precizat sursele amintite mai sus.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că programele Rabla și Rabla Plus vor fi lansate în luna martie. Ghidul de finanțare urmează să ajungă săptămâna viitoare de la AFM la Ministerul Mediului. Dacă Executivul menține această formă, românii vor primi puțin peste jumătate din suma cu care statul ar fi trebuit să contribuie pentru mașini electrice și hibride.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img