vineri, 29 martie, 2024

SURSE:Niciun ministru din Cabinetul Ponta nu se va mai regasi in lista lui Ciolos

Distribuie:

Publicat:

Potrivit mediafax.ro,lista de ministri pe care o va prezenta Dacian Ciolos nu va contine niciun nume din Cabinetul condus de Victor Ponta, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice, premierul desemnat renuntand astfel la includerea in guvern a lui Sorin Cimpeanu, Bogdan Aurescu si Marius Nica.

 Potrivit informatiilor initiale, premierul interimar Sorin Cimpeanu, sprijinit in functia din Guvern de ALDE, dar fara apartenenta politica, ar fi urmat sa-si continue mandatul la Ministerul Educatiei in noul Cabinet pe care il formeaza Dacian Ciolos. Si ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dar si ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, amandoi apropiati PSD, si-ar fi continuat mandatele.

Surse politice au declarat insa, pentru MEDIAFAX, ca in lista finala pe care o va prezenta Dacian Ciolos nu vor fi si ministri din Cabinetul pe care l-a condus Victor Ponta. Mai mult, vor fi schimbari si la nivelul secretarilor de stat cu apartenenta politica.

Potrivit surselor citate, aceasta decizie a lui Dacian Ciolos a fost motivul pentru care copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a transmis sambata un comunicat de presa in care critica in termeni duri noul Cabinet si transmitea ca acesta risca sa devina unul nedemocratic, pentru ca a fost format fara negocieri politice in Parlament si nu contine si ministri sustinuti politic. Anterior, Tariceanu nu exclusese varianta ca ALDE sa sprijine, in anumite conditii, Guvernul condus de Ciolos. Dupa decizia premierului desemnat, Tariceanu a facut un apel catre celelalte partide parlamentare pentru a vota impotriva Cabinetului.

 Bogdan Aurescu, in carti pentru a-si continua mandatul la MAE, a fost contestat public de catre UDMR, care s-a impotrivit numirii lui, in conditiile in care era considerat a fi prea apropiat de PSD. UDMR nu a avut insa observatii fata de mentinerea lui Sorin Cimpeanu. Cu toate acestea, premierul desemnat a decis sa nu pastreze niciun ministru din fostul Guvern.

Pe de alta parte, o solicitare a PSD, de care depinde in parte si sprijinul social-democratilor, a fost ca Dacian Ciolos sa nu faca “epurari” la nivelul esalonului doi si trei din Guvern. Premierul desemnat nu intentioneaza insa sa pastreze secretari de stat cu apartenenta politica in noul Cabinet.

In schimb, Dacian Ciolos intentioneaza, potrivit acelorasi surse, sa includa criterii foarte clare de evaluare a angajatilor din ministere, dupa modelul folosit pentru angajatii europeni de la Bruxelles.

Potrivit surselor citate, Dacian Ciolos ar urma sa isi anunte duminica noul Guvern, avand programata anterior si o noua intalnire cu liderii PNL. Anuntul de duminica nu este insa unul sigur, existand posibilitatea ca lista sa fie finalizata abia in ziua de luni. Un motiv al intarzierii, dupa ce se asteptase ca anuntul sa fie facut chiar sambata, a fost tocmai legat de negocierile cu noii ministri, unii dintre acestia refuzand nominalizarea pentru o perioada de numai un an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img