joi, 28 martie, 2024

Sute de hectare de padure salvate de la distrugere! Extinderea unei cariere de carbune a fost restrictionata de judecatori

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Bucuresti accepta in premiera suspendarea unui nou acord de mediu, dupa ce, in 2016 instanta a anulat definitiv toate cele cinci acorduri pentru extinderea carierelor de lignit din Gorj, contestate de Asociatia Bankwatch.

Desi acest lucru s-a intamplat, reprezentantii Bankwatch sustin ca defrisarea padurii a continuat si au sesizat Garda de Mediu, miza fiind 500 de ha de padure. Este vorba despre cariera Lupoaia, pe care Complexul Energetic Oltenia intentioneaza sa o extinda cu 1028 de hectare. 

Daca acordul nu era suspendat, intreaga suprafata ar fi fost defrisata si excavate, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Bankwatch.

Conform articolului 14 din Legea 554/2004, “hotararea prin care se pronunta suspendarea este executorie de drept”, asadar acordul este suspendat si cariera ar fi trebuit sa isi inceteze extinderea incepand cu 3 martie, cand s-a pronuntat instanta. Insa o echipa Bankwatch prezenta astazi in judetul Gorj a constatat ca atat excavatoarele, cat si utilajele de haldat ale carierei erau in functiune, asadar au sesizat Garda de Mediu Gorj.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img