News Flash:

Sute de someri vasluieni sunt in concediu medical

25 Iunie 2015
2053 Vizualizari | 0 Comentarii
somaj 123
Sute de someri vasluieni si-au luat de la inceputul acestui an concediu medical pentru a-si prelungi prioada in care beneficiaza de un venit . Somerii au dreptul sa intre in concediu medical, dar pe aceasta perioada ei nu mai primesc indemnizatia de somaj, ci o indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, ce difera de la o persoana la alta, in functie de media veniturilor respectivei persoane pe ultimele sase luni, precum si in functie de codul de indemnizatie. Somerii sunt repusi in plata dupa ce fac o cerere la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Manati de saracie si de faptul ca sansele de a-si gasi un loc de munca sunt aproape nule, somerii vasluieni cauta orice tertip pentru a mai castiga chiar si cateva zile in plus de plata.

 “In primele cinci luni ale acestui an, la institutia noastra s-au inregistrat un numar de 567 de concedii medicale, cel mai multe fiind in sezonul rece: 115 in luna ianuarie, 146 in luna februarie si 124 in luna martie. In lunile aprilie si mai am avut 92, respectiv 90 de astfel de solicitari venite din parea persoanelor care primesc indemnizatie de somaj”, a declarat Laura Toporascu, purtator de cuvant in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vaslui.

 Legea este de partea somerilor, deoarece persoanele fara loc de munca, dar care sunt asigurate in sistemul de asigurari de sanatate pot cere, in baza unei adeverinte de la medicul de familie, concediu medical, moment in care indemnizatia de somaj se suspenda, primind in schimb o cota din media veniturilor din ultimele luni lucrate. Pentru o persoana care se afla in somaj doar de o luna, la calcularea concediului medical se ia in considerare salariul pe care l-a primit cat timp a lucrat. Inspectorii din cadrul AJOFM au obligatia sa verifice documentele prezentate de persoana aflata in incapacitate temporara de munca, dar nu au competente in a verifica modul de eliberare a certificatelor medicale sau diagnosticul persoanei.

someri vasluieni concediu medical
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0973 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032580 (s)