vineri, 19 aprilie, 2024

Târgul producătorilor din Baia Mare: cele mai căutate produse sunt cireșele, căpușii salata verde, ridichile, ceapa și morcovii

Distribuie:

Publicat:

Salata verde, ridichile, ceapa, morcovii, căpşunii şi cireşele sunt produsele cele mai căutate la prima ediţie din acest a an târgului producătorilor tradiţionali şi ecologici din judeţ, deschis, vineri, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.

"Sunt foarte căutate şi apreciate legume şi fructele de sezon – salata verde, ceapa, ridichile, morcovii, mărarul, pătrunjelul, căpşunii şi cireşele (…) Fiind bunuri produse în aer liber sau solarii într-o mică măsură, legumele au un gust aparte, plus că fermierii nu folosesc substanţe de creştere sau orice altă substanţă pentru combaterea dăunătorilor, toate legumele de grădină au un gust bun. Încercăm anual, cu mari eforturi, să producem legume de calitate, folosind pe grădini doar gunoi de grajd şi un sol foarte bun care se pretează la asemenea culturi. Cumpărătorii apreciază legumele şi fructele autohtone, ştiu că provin din culturi îngrijite şi fac diferenţa cu acelaşi tip de produse care se află în marile magazine", a spus preşedintele onorific al Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran.

Producătorii de legume şi fructe din judeţul Maramureş au început să lucreze şi în forme asociative, pentru a-şi putea valorifica mai uşor pe piaţă produsele şi să acceseze granturi europene.

"Singura posibilitate de a reveni pe piaţă a fost să investim din banii proprii în pornirea culturilor, apoi în mai multe etape să arendăm sau să cumpărăm terenuri pentru a extinde culturile (…) A durat mai bine de 15 ani ca legumicultura din Maramureş să reajungă pe piaţa locală cu produse de bună calitate, cu foarte mult efort, muncă şi investiţii. În timp ne-am dat seama că doar prin asociere putem beneficia de sprijinul statului, de fonduri sau granturi europene pentru a creşte culturile. Formula asociativă ne permite să avem o reprezentare mai eficientă în relaţia cu autorităţile locale, să organizăm târguri, să fim prezenţi la diferite târguri din ţară, să beneficiem de o mai bună identificare a unor produse şi să atragem atenţia că provenim din Maramureş. A lucra doar independent e mult mai greu şi nu prea te bucuri de o mare atenţie şi ajungi să fii prezent cu produsele numai pe piaţa liberă", a mai spus Ioan Tătăran.

Micii fermieri consideră că târgurile organizate le permit să fie într-un contact direct cu cumpărătorii, să afle opinii şi păreri despre produse şi în unele situaţii, chiar să ofere sfaturi.

"Târgul e formă organizată, e cu totul altceva decât a fi prezent pe piaţa liberă sau a vinde produsele unui magazin de legume-fructe. Aici vorbeşti cu oamenii, te întreabă una, alta despre produse. Despre cum lucrezi în grădină, despre reţete de conservare (…), oamenii sunt mult deschişi să afle despre felul cum lucrezi şi produci legumele şi fructele pe care urmează să le consume. E o altfel de relaţie decât într-un mare magazin, e totul mai deschis, mai natural", a spus Ileana Tinc, fermier din comuna Dăneşti.

O mare parte dintre produsele fermierilor asociaţi poartă la vânzare eticheta "Bun de Maramureş", parte a unei campanii de promovare şi susţinere derulat de Consiliul Judeţean Maramureş.

De asemenea, fermierii asociaţi sunt invitaţi constant să participe la evenimentele organizate de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, Primăria municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.

Totodată, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, îi încurajează pe micii producători locali să îşi valorifice produsele în nume propriu în cele patru pieţele agro-alimentare urbane, oferind la preţuri modice spaţii şi mese pentru etalarea bunurilor.

În perioada critică a pandemiei o parte dintre fermieri au oferit săptămânal produse prin comenzi lansate pe paginile de socializare şi au distribuit direct acasă celor care au dorit produse proaspete locale.

Pe lângă legumele şi fructele de sezon, aceştia mai oferă produse din carne, lactate, o gamă largă de produse conservate, sucuri naturale, miere de albine, produse de patiserie, pâine de casă şi, mai nou, uleiuri de lavandă din culturile experimentale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img