News Flash:

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, praznuita vineri prin post

28 August 2014
1755 Vizualizari | 0 Comentarii
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul va fi praznuita vineri, prin post, sarbatoarea fiind asociata unor traditii populare, precum interdictia consumarii unor alimente ca varza sau pepenele, ce amintesc de forma capului, si a folosirii cutitului.

 Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, praznuita pe 29 august, este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul mai includ zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie).

Biserica Ortodoxa a randuit ca, de Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, sa se tina post, in orice zi a saptamanii ar cadea aceasta sarbatoare, in amintirea celui mai aspru postitor si zelos propovaduitor al pocaintei.

 Ioan Botezatorul a fost intemnitat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare si tetrarh al unei parti din fostul regat herodian (Galileea si Pereia), deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o in casatorie pe cumnata Irodiada.

Cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, sa ii danseze. El i-a spus apoi tinerei sa ii ceara ce vrea pana la jumatate din imparatie, iar la sfatul mamei sale care il ura pe sfant tanara i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.

In ziua Taierii Capului lui ioan Botzatorul nu sunt ingaduite casatorii, petreceri sau alte manifestari mai zgomotoase, fiind o sarbatoare de meditatie si de indreptarea greselilor.

Istoria Bisericii il consemneaza pe Ioan Botazatorul ca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. In Scriptura, Sfantul Ioan este infatisat drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, mancand lacuste si miere salbatica.scrie mediafax.ro

In popor exista numeroase legende despre Sfantul Ioan Botezatorul. O asemenea legenda il infatiseaza pe Sfantul Ioan ca pe un singuratic care se refugiaza intr-o padure pentru reculegere si rascumpararea pacatelor. De aici pleaca uneori, cu crucea in mana, in lume. Asa s-a intalnit cu Iisus.

Intr-o alta legenda, Dumnezeu il indrageste nespus datorita modului extrem de simplu in care-si facea rugaciunea si tocmai de aceea il alege sa-i boteze fiul.

In zonele de sud ale Romaniei se crede ca Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre sfintii cei mai apropiati de Dumnezeu, in timp ce bucovinenii il considera - alaturi de Sfantul Neculai - patronul pruncilor, cel ce are grija ca acestia sa nu moara nebotezati.

In traditia populara, aceasta zi trista a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul era cunoscuta ca "Sfantul Ioan cap taiat", "Santion de toamna", "Crucea mica" sau "Brumariul". De asemenea, o datina foarte raspandita pe vremuri presupunea inceperea in aceasta zi a unui post special, aproape negru, ce dura aproximativ doua saptamani, pana la Ziua Crucii (14 septembrie).

In acesta zi, potrivit traditiei, este bine sa nu se manance o serie de alimente a caror forma amintesc de cea a capului, precum rosii, pepeni si alte fructe si sa nu se bea bauturi de culoare rosie. Unii mananca in aceasta zi doar struguri, in timp ce altii tin post negru toata ziua.

In lumea traditionala a satului nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rupeau cu mana. O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

post traditii populare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030440 (s)