News Flash:

Tamara Buciuceanu Botez a primit Ordinul Steaua Romaniei, cea mai mare distinctie din partea presedintelui

23 Iunie 2014
1687 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul de decorare a Tamarei Buciuceanu-Botez cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretari artistice, dragostea, daruirea si talentul de care a dat dovada in promovarea artei teatrale".

 Decoratia acordata actritei Tamara Buciuceanu-Botez reprezinta cea mai inalta distinctie a statului roman.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler Tamarei Buciuceanu-Botez, "in semn de inalta apreciere, pentru remarcabilele interpretari artistice sustinute pe cele mai importante scene din tara, pentru dragostea, daruirea si talentul de care a dat dovada in promovarea artei teatrale".

Decorarea a fost facuta la propunerea ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

 Tamara Buciuceanu s-a nascut pe 10 august 1928. Intre 1948 si 1951 a frecventat Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iasi, insa, in anul IV, s-a transferat la Bucuresti, la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorului Ion Baltateanu (asistenta Sorana Coroama). A absolvit facultatea in 1952.

Tamara Buciuceanu, supranumita "doamna comediei romanesti", este una dintre figurile legendare ale teatrului de gen. A jucat si in peste 25 de filme, personajul sau emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei, precum Teatrul Giulesti, Teatrul Bulandra, Teatrul National, Teatrul de Comedie. De asemenea, a interpretat-o pe Coana Chirita pe scena Teatrului National din Iasi.

A avut roluri importante in teatru in piese precum "Coana Chirita", "Romeo si Julieta la inceput de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fara voie", "Nepotul", "Asteptand la arlechin", "Domnisoara Nastasia", "Mamouret". Cartea de vizita a carierei sale ramane fara indoiala personajul Vicai Delca din piesa "Dimineata pierduta" dupa Gabriela Adamesteanu.

De asemenea, Tamara Buciuceanu a avut o cariera impresionanta in televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

TVR Media a lansat in 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu", ce cuprinde o selectie din aparitiile sale memorabile in programele de divertisment ale Televiziunii Romane.

Totodata, in 2013, a fost lansat volumul "Tamara Buciuceanu. O viata inchinata scenei", de Bogdana Darie.

administratiei prezidentiale kelemen hunor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1965 (s) | 34 queries | Mysql time :0.071373 (s)