miercuri, 24 aprilie, 2024

Tara cu nevoie acuta de medici dar totusi cu medici someri

Distribuie:

Publicat:

Nu este necunoscut faptul ca, Romania se confrunta cu o criza de medici in aproape toate spitalele din tara. Si totusi, mai bine de peste o suta de rezidenti nu profeseaza.

La inceputul lunii februarie, o mana de tineri, absolventi de rezidentiat s-au strans in fata Ministerului Sanatatii, pentru a protesta situatia absurda in care se afla.

Desi la nivel national exista peste o suta de locuri de rezidentiat care nu si-au gasit medicii, in Bucuresti exista acelasi numar de absolventi care nu au unde sa practice meseria si asta penru ca, potrivit modificarilor legislative recente, cei care au absolvit examenul de rezidentiat in Capitala nu au dreptul sa ocupe posturi din altre centre universitare.

De lipsa de medici se plange si Vasluiul care a avut cu atat mai mult de suferit dupa ce Sectia de Oncologie de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui s-a inchis, singurul medic specialist preferand sa plece in sistemul privat.

Managerul SJU Vaslui,Ana Rinder, pune situatia si pe criza de rezidenti pe care unitatea sanitara o resimte de cativa ani. A obosit să-i tot caute prin alte parti: „Noi am fost in Centrul Universitar Iasi, la Institutul de Oncologie, si i-am rugat sa ne indrume spre un rezident care si-a dat specialitatea, care nu are post si care ar vrea sa vina la Vaslui. Din pacate, raspunsul a fost descurajator.”

Situatia de la Vaslui nu este singulara.

Tot mai multe spitale din tara se plang de criza acuta de personal. Potrivit studiului: „La drum cu Hipocrate: migratia medicilor din Romania”, doar in 2011 nu mai putin de 6100 de medici si-au depus actele pentru a putea pleca la munca peste granite, ceea ce inseamna ca in doar 12 luni 10% din medicii de la nivelul intregii tari erau cu bagajele facute.

Iar statul roman pierde enorm, mai ales ca el este cel care a investit in formarea acestor oameni. Potrivit unor estimari, costul total al scolarizarii unui medic este de 11 mii de euro. Asta inseamna ca pentru cei 20 de mii de doctori plecati in ultimii ani la lucru in strainatate, Romania a cheltuit 200 de milioane de euro. Cat sa ridici un spital ultra-dotat.

Potrivit unor calcule, un medic roman munceste de doua ori mai mult decat unul din vestul Europei si e platit si de zece ori mai putin. In perioada 2000-2009 am avut 19 medici la 10 mii de locuitori, fata de 33 de medici la 10.000 de locuitori, atat cat e media in Uniunea Europeana, unde are un venit mediu de 3500 de euro.

In ultimii 18 ani au plecat din Romania peste 17 mii de cadre medicale. Dintre acestia, aproape peste 9.000 sunt doctori, iar restul asistente medicale, potrivit unei statistici a Comisiei Europene. Statisticile furnizate de Ministerul Sanatatii sunt si mai ingrijoratoare decat cele din tarile in care au plecat medicii romani: aproximativ 15 mii de medici au ales sa profeseze in alta parte decat in tara noastra, de la intrarea Romaniei în Uniunea Europeana, adica in ultimii opt ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img