vineri, 19 aprilie, 2024

Tari europene si baltice cer ajutorul Statelor Unite pentru a contracara ingerintele Rusiei

Distribuie:

Publicat:

Diplomati din tari est-europene si baltice au facut apel marti la senatori americani ca sa-i ajute sa faca fata ingerintelor din partea Rusiei, care includ atacuri cibernetice, si au insistat ca sanctiunile impuse Moscovei nu ar trebui ridicate prea curand, transmite Reuters.

Ministrul de externe al Ucrainei si ambasadorii la Washington ai Poloniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei si Estoniei au fost prezenti la audierile subcomisiei pentru buget din Senatul SUA pe tema activitatii ruse in tarile lor. “Pana cand Rusia nu pleaca de pe pamantul ucrainean, sanctiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotriva”, a declarat seful diplomatiei ucrainene Pavlo Klimkin.

Alti diplomati au fost de acord, descriind eforturile tarilor lor si ale altora de a-si reduce dependenta fata de gazul natural rus. “Ne gandim in mod real la diversificare”, a declarat , ambasadorul Poloniei la Washington.

Senatorul republican Lindsey Graham, presedintele subcomisiei care supravegheaza activitatea Departamentului de Stat si a ajutoarelor internationale, a intervenit in cadrul subcomisiei pe fondul ingrijorarilor ca presedintele american Donald Trump nu tine piept Moscovei si ca ar putea ridica sanctiunile impuse dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Graham a declarat ca sustine continuarea acordarii de ajutor, apreciind ca este important si pentru securitatea SUA. 

Membrii comitetelor pentru buget din Congres vor incepe in curand sa elaboreze planuri de cheltuieli pentru urmatorul an, iar administratia Trump a discutat deja despre reduceri semnificative in ceea ce priveste bugetul alocat pentru ajutoare straine, precum si Departamentului de Stat. Mai multi membri ai subcomisiei au intrebat ce tip de asistenta ar fi cel mai folositor, iar diplomatii straini au raspuns ca asistenta militara, inclusiv armament defensiv, potrivit Agerpres.

In ianuarie, SUA au inceput cea mai ampla reconsolidare militara in Europa din ultimele decenii, odata cu sosirea in Polonia a 2.700 de militari americani, dupa ce regiunea a cerut trupe americane si ale NATO ca urmare a anexarii Crimeii de catre Rusia in 2014.

Diplomatii au descris comportamentul Rusiei drept “razboi hibrid”, care combina atacuri cibernetice cu propaganda si amenintarea sau folosirea fortei. De exemplu, ambasadorul georgian la Washington, David Bakradze, a descris emisiunile ruse la posturile de radio care i-au descurajat pe georgieni sa sprijine eforturile tarii lor de a se alatura NATO.

Reuters aminteste ca Moscova a sprijinit doua regiuni separatiste in timpul conflictului din 2008 cu Tbilisi si ca o cincime din teritoriul georgian ramane sub controlul separatistilor prorusi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img