vineri, 29 martie, 2024

Tariceanu avertizeaza ca putem ‘plonja intr-o recesiune fara precedent’: ‘Sunt o serie de sectoare care sunt oprite inutil’

Distribuie:

Publicat:

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, susţine că măsurile de austeritate vehiculate tot mai des în spaţiul public nu sunt o soluţie, ci Guvernul trebuie să ia exemplul altor state şi să pompeze bani în economie fără a fi preocupat execesiv de deficit. Fostul premier este de părere că măsurile de izolare trebuie oprite în unele domenii, pentru a nu afecta iremediabil economia.

"Să știți că dacă suntem în stare de urgență, resursele în momentul de față trebuie puse la bătaie ca să acopere salariile curente, pe cei care sunt în șomaj tehnic, plus alte nevoi ale economiei, de care în zilele trecute am vorbit în nenumărate ocazii, și, ca atare, trebuie găsite formule de injecție a banilor prin băncile comerciale care, la rândul lor, trebuie să fie finanțate de la buget cu sume consistente pentru a repune economia în funcțiune.

Vedeți că suntem în stare de urgență, dar, practic , economia s-a oprit. Nu numai economia, ci o serie de sectoare din zona administrației publice, centrale și locale. Eu cred că în acest moment nevoia capitală care trebuie acoperită este aceea ca Guvernul să cumpere câteva milioane de măști și dispozitive de protecție – mănuși, șamd, pe care să le distribuie în sectorul sanitar, pe de o parte, dar, pe de altă parte, să le pună la dispoziția firmelor care sunt blocate și care nu pot să ia măsurile minime de protecție împotriva răspândirii virusului, astfel încât activitățile să fie reluate peste tot.

Nu putem din cauza acestei situații, sigur pentru cei infectați sau suspecți trebuie luate măsurile în continuare, dar, în rest, activitățile trebuie reluate , și o spun cu toată responsabilitate și trag un semnal de alarmă care este legat de pericolul grav care ne paște de a plonja într-o recesiune fără precedent din care nu știm cum o să ne revenim dacă nu se reiau rapid activitățile", a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

Liderul mai afirmă că, în această situație de urgență, nu înţelege de ce Guvernul nu intervine să pună firmele românești la treabă, să facă materiale de protecție, adică să le dea comenzi.

"Firmele stau și nu fac nimic pentru că sistemul de autorizare funcționează extrem de greoi! Dacă suntem în situație de urgență, autorizarea nu trebuie să dureze 30 de zile, trebuie să dureze O ZI ! Și pentru biocide, la fel sunt fabrici care ar putea să producă bioicide, nu produc, sunt fabrici care ar putea să producă combinezoane pentru cei care lucrează în prima linie și care așteaptă să li se dea comenzile, dar văd că lucrurile se mișcă foarte greu. Dacă suntem în stare de urgență , păi atunci starea de urgență nu presupune că blocăm totul și că stăm paralizați!", explică Tăriceanu.

Tăriceanu subliniază că trebuie să avem în vedere că economia se bazează pe legea cererii și ofertei, deci trebuie să ne gândim că trebuie să punem în funcțiune economia care să genereze oferta, dar trebuie să avem nevoie și de cerere.

"Dacă salariile și pensiile vor fi tăiate, atunci oamenii nu vor putea să cumpere produsele care se găsesc pe piață. Iar guvernul să aibă în vedere un lucru: haideți să încercăm să cumpărăm produse românești, mai ales produsele alimentare, care ar trebui să fie suficiente. Ar trebui importurile în momentele acestea să fie puse o perioada în cui.

Eu stau și mă întreb care e rostul ședințelor pe care președintele le organizează la Cotroceni. Eu dacă aș fi fost președinte m-aș fi dus la ședința de Guvern, să discut o tema cum e această: ce faceți că să porniți economia?

Acum când plafonarea deficitului bugetar nu mai e o problema, de ce nu se da drumul la marile șantiere de infrastructură, de autostrăzi? Pentru că pot să lucreze foarte bine.

Nimic nu oprește că să repornim marile șantiere de infrastructură. Sunt anumite firme care încearcă să găsească soluțiile sanitare, medicale pentru a preveni eventual contaminarea în aceste societăți, în aceste întreprinderi mari, care au mii de angajați, dar nu toată economia se bazează pe acest gen de firme. Știți bine că marea parte a economiei se bazează pe firme mici și mijlocii, care pot să își reia activitatea.

Sunt o serie de sectoare care sunt oprite inutil. Vorbeam și de administrație. Nu înțeleg ce se întâmplă, de ce e oprită administrația. Ministere întregi. Am vorbit cu colegii de la Parlament, am vorbit cu președintele Camerei Deputaților, cu vicepreședintele Senatului să reluăm activitatea Parlamentului. Nu văd de ce trebuie să stea Parlamentul acasă. Toți funcționarii, toți parlamentarii, haideți să venim la treaba, că nu e asta o problema. Cu niște minime măsuri de siguranță, putem să reluăm activitatea și cred că ar fi și un exemplu bun pentru întreagă țară. Deci așa văd lucrurile", a mai explicat liderul ALDE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img