vineri, 29 martie, 2024

Taxe mai mari pentru o categorie de angajati. Iata despre ce este vorba

Distribuie:

Publicat:

Angajatorii vor datora contributii majorate la pensii (CAS) si sanatate (CASS) chiar si pentru salariatii cu plata in acord, conform modificarilor ce vor fi aduse marti la Codul fiscal, daca acestia castiga lunar sume sub salariul minim brut.

Incepand din 1 august 2017, inclusiv pentru angajatii cu plata in acord se vor plati CAS si CASS majorate, daca acestia castiga lunar sume aflate sub nivelul salariului minim brut.

Masura reiese din Ordonanta Guvernului nr. 4/2017, ce va modifica marti Codul fiscal la partea de contributii sociale obligatorii.

In forma de proiect a ordonantei se facea referire in mod explicit si la salariatii cu plata in acord, insa precizarea a disparut din forma finala a documentului publicat in Monitorul Oficial. Totusi, avand in vedere cum este formulata prevederea citata mai sus, aceasta acopera indirect chiar si salariatii cu plata in acord.

Informatia a fost confirmata pentru AvocatNet.ro de un specialist in taxe si impozite.

Guvernul a crescut impozitarea pentru aproape un milion de angajati cu contracte de munca in regim part-time, incepand cu luna august. Angajatorii vor plati de-acum contributii identice cu cele pe care le platesc pentru contractele de munca cu norma intreaga si cu salariul minim pe economie.

“Azi luam in dezbatere un act normativ discutat deja, implementarea CAS si CASS pentru contractele part time. In fapt devenise o practica aceea ca angajatul sa fie tinut part-time, cu 4-5 ore sau 2 ore pe hartie, si platit cu diferenta pana la salariul minim din mana la negru, eludand statul”, a declarat premierul Mihai Tudose la inceputul sedintei de guvern de saptamana trecuta.

Potrivit primului ministru, exceptie de la regula vor face studentii, elevii si pensionare. In cazul acestora, taxele raman neschimbate chiar daca sunt angajati part time.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img