joi, 18 aprilie, 2024

Te-ai intrebat vreodata care este cel mai mare organ al corpului? Iata care este acesta

Distribuie:

Publicat:

Cel mai mare organ al corpului este pielea, cantarind aproximativ 15% din greutatea acestuia. Functia principala a pielii consta in protejarea organismului de bacteriile din mediul inconjurator.

Descopera opt curiozitati fascinante despre piele!

Curiozitati despre piele, cel mai mare organ al corpului

1. Greutatea medie a pielii este de aproximativ 11 kilograme, dar variaza in functie de marimea si greutatea fiecarei persoane. Pielea este formata din diferite tesuturi ectodermice si protejeaza toate organele interne, cum ar fi stomacul, ficatul, glandele si inima.

2. Culoarea pielii este data de cantitatea unei proteine numita melanina, produsa de anumite celule din corp, melanocitele. Pielea inchisa la culoare contine mai multa melanina. Lipsa melanocitelor cauzeaza albinism, o boala a pielii care afecteaza unul din 110 000 de oameni. Tot melanocitele sunt responsabile si de aparitia bolii vitiligo. Prin distrugerea melanocitelor se formeaza pete albe la nivelul pielii, de cele mai multe ori pe fata, gat si membre, primul semn ca ai putea suferi de aceasta afectiune.

3. Parul si unghiile sunt alcatuite din cheratina, o proteina din piele. Nu simti absolut nicio durere cand iti tai parul sau unghiile, deoarece singura parte vie a lor este cea care creste sub piele.

4. Fara amprente, crestaturi de forme diferite de pe varfurile degetelor, nu am putea sa scriem sau sa apucam obiecte. Amprentele apar cand glandele sudoripare si porii minusculi de pe degete elibereaza anumite substante grase si saruri care lasa o urma de fiecare data cand atingem ceva.

5. Pielea se regenereaza la fiecare 28 de zile. Peste 25 000 de celule moarte se desprind de pe piele in fiecare minut. Astfel, mai mult de jumatate din praful din casa ta este, de fapt, piele moarta.

6. Pe piele se formeaza peste 1000 de tipuri de bacterii, specifice doar acestei zone a corpului. Peste 10 tipuri de ciuperci se afla numai intre degetele de la picioare.

7. Pielea este acoperita de pori care, daca sunt blocati de praf, celule moarte sau grasime, se inflameaza si cauzeaza aparitia inesteticelor cosuri. Daca pielea este afectata in mod repetat de astfel de inflamatii, inseamna ca suferi de acnee. Acneea apare de obicei in timpul pubertatii, patru din cinci adolescenti suferind de aceasta afectiune. Poate aparea si mai tarziu, fiind prezenta la una din 20 de femei de varsta adulta.

8. Pentru o piele sanatoasa, trebuie sa consumi alimente bogate in:

vitamina A – trateaza arsurile provocate de soare si ajuta la eliminare depunerilor de celulita;

vitamina C – una dintre cele mai benefice vitamine pentru organism, care are excelente proprietati antioxidante;

vitamina E – antioxidanta, protejeaza impotriva efectelor pe care expunerea indelungata la soare le poate avea asupra pielii;

vitamina D – absorbita prin piele, diminueaza din inflamatiile de la nivelul acesteia si fixeaza calciul in oase.

Tu stiai aceste lucruri despre cel mai mare organ al corpului?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img