joi, 25 aprilie, 2024

Teapa mascata cu flori ornamentale: Un afacerist ucrainean care se dadea florar a fugit cu un milion de lei din Iasi

Distribuie:

Publicat:

Un afacerist din Ucraina s-a folosit de o firma infiintata la Iasi, care se ocupa cu comercializarea florilor ornamentale, pentru a castiga cat mai repede bani din evaziune fiscala • In doar doi ani de zile, cetateanul ucrainean a castigat din decontari fictive de TVA aproape un milion de lei • In timpul proceselor in care era acuzat de evaziune fiscala, omul de afaceri a disparut fara sa lase absolut nimic in proprietatea societatii care sa poata fi valorificat de Fisc pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului

Sub masca unor afaceri cu flori ornamentale, un cetatean ucrainean a reusit in doar doi ani sa castige din evaziune fiscala si decontari fictive o suma de aproape un milion de lei pe care ANAF nu o va mai putea recupera niciodata.

Omul de afaceri Oleksandr Kulcha a infiintat in anul 2014 la Iasi societatea Trade Flowers SRL, a carei obiect de activitate este comertul cu ridicata al florilor si al plantelor. Dupa ce a facut un website atragator pentru companie, Oleksandr Kulcha s-a apucat de treaba.

 

Astfel, dupa primul an, Trade Flowers SRL raporta in mod suspect o pierdere mai mare decat cifra de afaceri, adica o pierdere de 353.648 la o cifra de afaceri de 318.987 lei in 2014, iar anul urmator a inregistrat o cifra de afaceri de 684.615 si o pierdere de 169.729 lei. Apoi, compania cu un singur angajat si administrata de Oleksandr Kulcha si-a intrerupt brusc activitatea.

Din cauza unei datorii aproape neinsemnate in valoare de 2.129 lei pe care Trade Flowers SRL o inregistra catre Directia Generala Economica si Finante Publice Locale – Municipiul Iasi, autoritatile fiscale au inceput sa faca demersurile pentru incasarea banilor, iar odata cu aceste demersuri s-a descoperit faptul ca administratorul firmei nu a raportat corect datele companiei, iar o suma de 791.574 trebuie achitata catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice pentru ca nu au fost achitate contributiile catre stat si au fost facute decontari fictive. 

Citeste si: EXPLOZIV! Control bomba in Iasi, la prima companie multinationala acuzata de coruptie din Romania

Autoritatile iesene nu au gasit nimic in conturile firmei

Imediat, ANAF a inceput procedurile de recuperare a banilor, dar a constatat faptul ca in conturile companiei Trade Flowers SRL erau zero lei si niciun bun nu se afla in patrimoniul acesteia, sediul social al societatii fiind intr-un apartament din strada Galata.

"Prin adresa nr. 432/22.02.2018, confirmata de primire la data de 22.02.2018, am solicitat Primariei municipiului Iasi sa ne comunice daca societatea debitoare figureaza în evidentele lor cu bunuri mobile sau imobile. Prin cererea de admitere a creantei pe care Municipiul Iasi – DGEFPL o are fata de SC Trade Flowers SRL, ne-a fost comunicat faptul ca societatea debitoare nu figureaza cu bunuri in evidenta DGEFPL Iasi. De asemenea, in cererea de deschidere a procedurii de insolventa formulata de catre AJFP Iasi, am regasit o adresa de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi – prin care comunica faptul ca societatea Trade Flowers SRL nu a fost identificata cu bunuri imobile in proprietate. Asadar, in urma tuturor verificarilor efectuate, am ajuns la concluzia ca societatea debitoare SC Trade Flowers SRL nu detine in patrimoniul sau niciun bun imobil sau mobil", au precizat reprezentantii Insolvency House, administratorul judiciar al Trade Flowers SRL.

 

Afaceristul ucrainean este acuzat ca a prejudiciat compania

Pentru ca s-a ajuns la un total al datoriilor de aproape un milion de lei, iar SC Trade Flowers SRL nu are niciun bun in patrimoniu care poate fi valorificat, s-a cerut in instanta tragerea la raspundere a ucraineanului Oleksandr Kulcha pentru teapa data prin intermediul firmei iesene.

"Cu privire la persoanele carora le-ar fi imputabila starea de insolventa a debitoarei SC Trade Flowers SRL, apreciem ca lipsa actelor societatii, lipsa de comunicare cu administratorul societatii debitoare ne pune în situatia de a considera ca administratorul societatii debitoarei, Kulcha Oleksandr, se face vinovat de ajungerea acesteia în aceasta stare de insolventa, respectiv a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile sau nu a tinut o contabilitatea în conformitate cu legea" , au mai mentionat reprezentantii Insolvency House SPRL. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img