joi, 28 martie, 2024

Teatrul muzical “Awakening” – un proiect UVT cu dublă prezentare, în scenă clasică şi în manieră cinematografică

Distribuie:

Publicat:

UVT îşi afirmă identitatea prin multiple forme de expresie culturală, în rolul de epicentru al creativităţii în cadrul comunităţii timişorene, cu implicarea cadrelor universitare şi a studenţilor de aici.

Un nou produs cultural inedit este reprezentat de spectacolul "Awakening", care este un proiect inedit de teatru muzical, transpus atât în formă scenică clasică, cât şi în manieră cinematografică. Proiectul cinematografic reprezintă o premieră absolută, atât pentru UVT, cât şi pentru Facultatea de Muzică şi Teatru – fiind un episod pilot al viitoarelor spectacole de musical realizate de către studenţii şi profesorii – artişti din cadrul FMT – UVT.

"Awakening" este un spectacol al deşteptării şi revenirii la viaţă după izolarea şi singurătatea perioadei de pandemie, după autoizolarea în lumea virtuală. "Awakening" este interpretat de actori ai claselor de Actorie română şi germană.

Spectacolul are certe valenţe katharhice, certificate prin dramaticul şi stăruitorul îndemn de a ne ridica din "vidul online" şi de a "pluti" din nou în lumea fiinţelor vii. În acelaşi timp, "Awakening", ne invită şi la profunda şi dureroasa meditaţie conform căreia identificarea fiinţei umane cu sursele virtuale poate declanşa fenomenul pierderii şi înstrăinării umanităţii de propria sa esenţă. Spectacolul ne aminteşte că nu există viaţă, comunicare şi nici iubire, între pereţii lumii virtuale.

Fiind un spectacol de teatru muzical, asistăm la fericita şi inedita simbioză dintre muzică, dans şi teatru, între performanţa vocală, poezia mişcării şi arta actorului de teatru.

Distribuţia este asigurată integral de către studenţii specializării Artele Spectacolului – Actorie, limba romană şi germană, Facultatea de Muzica si Teatru din Universitatea de Vest din Timişoara.

Spectacolul este pregătit de un colectiv al FMT – UVT:

Regia artistică şi scenariul – asist.univ.drd. Simona Vintilă

Pregatire voci: asist.univ.drd. Lavinia Răducanu

Pregatire muzicală: asist.univ.drd. Gabriel Muzicaş

Coregrafie: Alexandru Pintea (alumni FMT – Actorie, în prezent balerin la Opera Timişoara)

Filmul teatrului muzical "Awakening" este realizat de către "Timişoara Film Society".

Partenerii proiectului: Teatrul Maghiar de Stat ,,Csiky Gergely" Timişoara şi Clubul Rotary Opera Timişoara

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: "UVT propune comunităţii timişorene o serie de evenimente culturale premergătoare anului 2023, care se constituie într-un program "UVT2023 pentru TM2023", grupate sub genericul "La UVT, Cultura este Capitală!". În cadrul acestor evenimente, în această săptămână vă invităm să urmăriţi premiera spectacolului "Awakening", o formulă artistică aparte, prin care talentaţii colegi şi studenţi din cadrul Facultăţii de Muzică şi Teatru a UVT marchează prin spectacol un pas înainte spre ieşirea din izolarea peroadei de pandemie. Vă aşteptăm în 17 iunie la premiera spectacolului "Awakening".

Trailer-ul filmului ,,Awakening" poate fi urmărit pe canalul de Youtube al UVT, la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=UNgrVqJvBQE

Premiera spectacolului va avea loc în 17 iunie, începând cu ora 19, pe scena programului "WePerform – Seri de Muzică şi Teatru", oferit de FMT – UVT în Piaţa Unirii din Timişoara. Apoi, din 18 iunie, varianta cinematografică a spectacolului va putea să fie urmărită pe canalul de Youtube al UVT (https://www.youtube.com/c/uvtromania/videos).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img